Unalmasan zárt a hét

Különösebb izgalmaktól mentesen, enyhe mínuszban zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde; a BUX 120,96 pontos, 0,52 százalékos csökkenéssel 23 205,45 ponton végzett. Közben a nemzetközi pénzpiaci hangulat negatívan hatott a forintra, amelynek árfolyama is lejtőre került.

Munkatársunktól
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszafogott, 16,1 milliárd forintos forgalomban a vezető részvények árfolyama vegyesen alakult a hét utolsók kereskedelmi napján. A Mol 40 forinttal, 0,2 százalékkal, 20 450 forintra erősödött, az olajipari részvény 1,8 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Az OTP lett a nap vesztese: a bankpapír ára 100 forinttal, 1,69 százalékkal, 5800 forintra csökkent, a forgalom 11,5 milliárd forintot tett ki. Esett a Magyar Telekom is, amelynek árfolyama négy forinttal, 0,67 százalékkal, 595 forintra esett. A távközlési részvény 555,2 millió forint értékben cserélt gazdát. A Richter-papírok árfolyama 130 forinttal, 0,28 százalékkal, 46 800 forintra nőtt, a részvények forgalma kétmilliárd forintot ért el.
Mint azt Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője a távirati irodának elmondta, teljesen érdektelen kereskedés folyt tegnap, de nem volt nagy elmozdulás a külföldi piacokon sem, amelyek inkább stagnáltak – tette hozzá. Az üzletkötő kiemelte, hogy a Fed szerda esti gazdaságélénkítő döntésének hatása ugyan csütörtökön érezhető volt a parketten, ám tegnap ez a lendület nem folytatódott.
Mindeközben gyengült nemzeti fizetőeszközünk: az eurót lapzártánkkor 273,26 forinton jegyezték a csütörtök délutáni 272,64 forint után. A forint árfolyamára a dollár különböző okoknak köszönhető erősödése és az euró gyengülése hatott: a zöldhasú a Fed gazdaságösztönző programja részleteinek ismeretében már korábban korrekciós fordulatot vett, amire rátett az amerikai foglalkoztatási adatok várakozásokat messze felülmúló javulása. Ugyanakkor az euró nyomás alá került az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben felmerült újabb kételyek miatt, a piacok ugyanis erős fenntartásokkal fogadták a jövő évi ír költségvetési tervet. Az euró ennek hatására az 1,42 feletti dollár jegyzésekről 1,41 alatti szintre gyengült. Egy dollár tegnap 193,94 forintot ért, szemben a csütörtöki 191,07 forinttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.