Uniós őrök a görög–török határvidéken

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első ízben küldött határőröket Görögországba a görög–török határhoz az Európai Unió vasárnap, hogy segítsen Athénnak megfékezni a határon átigyekvő illegális bevándorlást. A határátlépők közül számosan Afganisztánból érkeznek.
Az előzményekhez tartozik, hogy Jacques Barrot igazságügyi uniós biztos tavaly a Törökországon áthaladó illegális vándorlást „a görög demokráciára leselkedő kockázatnak” nevezte és felhívta Ankarát, tegyen többet az embercsempészek elleni küzdelemben. Barrot azzal is megvádolta Törökországot, hogy szemet huny a Görögországba irányuló emberkereskedelem felett. Október 18-án pedig a ciprusi látogatásán lévő Eric Besson francia bevándorlási miniszter kijelentette, Törökországnak jobban kellene védelmeznie a határait. A sajtó azt jelentette, hogy a görög rendőrség az év eleje óta 34 ezer embert fogott el a határnál, szemben a tavalyi ezerrel.
A 2007-ben alakult uniós gyorsreagálású határőr kontingensnek a mostani az első bevetése. Ugyanakkor az uniós határvédelmi szerv, a Frontex jelentése szerint egyértelműen csökken az EU-ba illegális úton érkezők száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.