Űrtáborba vár diákokat a NASA

Nagy Áron
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ember az űrben – Gagarin öröksége címmel hirdette meg a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az amerikai Nemzetközi Űrtábor magyar résztvevőinek kiválasztását célzó pályázatait. A versenyen a fiatalok két kor- és egy speciális csoportban mérethetik meg magukat – tájékoztatott honlapján a szervezet. A közlés szerint a 15-18 évesek versenyében a legjobb pályaművet benyújtó lány és fiú kap lehetőséget arra, hogy ellátogasson a NASA 2011. júliusi rendezvényére, az Alabama állambeli Huntsville városába. A tábori részvétel feltétele, hogy a fiatalok társalgási szinten értsenek és beszéljenek angolul, és 2011. szeptember végéig nem tölthetik be 19. életévüket. A MANT az utazáshoz felnőtt kísérőt ad, akit szintén pályázat útján választanak ki. Az útiköltségről a nyertesnek kell gondoskodnia. A 11-14 éves korcsoportban a két legjobb pályamű szerzője könyvjutalomban részesül. Látássérültek is jelentkezhetnek, és a pályázók közül a két legjobb eredményt elért fiatal részt vehet a NASA 2011-es, kifejezetten nekik szánt űrtáborában, jövő év szeptemberének végén, szintén Huntsville-ben. A verseny részletes leírását és a feladatokat a www.mant.hu internetes oldalon lehet megtalálni.
Ismeretes, hogy 1992 óta évente két középiskolás diák – egy fiú és egy lány, valamint felnőtt kísérőjük – képviselheti Magyarországot az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA rendezvényén. Az űr- és rakétaközpontban a diákok megismerkedhetnek az űrkutatás legújabb eredményeivel és az űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak épült szimulátorokban, vezethetik például az amerikai űrrepülőgépet, víz alatti szereléseket végezhetnek, és találkozhatnak amerikai asztronautákkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.