Vadász János másfél milliós ötletei

Bákonyi Ádám
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszor ötszázezer, azaz összesen másfél millió forintot nyert a munkaerőpiaccal kapcsolatos ötleteivel Vadász János az elmúlt években az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) – tudta meg lapunk. Az OFA-nál lapunknak azt mondták, a volt szocialista politikus, szakszervezeti vezető az Új kísérleti programok előkészítése, szakmai fejlesztő munka támogatása című programjukra pályázott, amelynek célja „új, innovatív elemeket tartalmazó, a foglalkoztathatóságot és az alkalmazkodóképességet fejlesztő támogatási programok előkészítésének, kidolgozásának támogatása, a bevált gyakorlatok hazai adaptációjának előkészítése volt.” A huszonötmilliós keretösszegű programra Vadász János összesen tíz pályázatot nyújtott be, amelyből három projekt kidolgozására kapott támogató döntést. A pályázati felhívásból kiderül, hogy a kidolgozásra maximum száz óra volt elszámolható, a támogatás mértéke munkaóránként pedig maximum ötezer forint lehetett, ami annyit jelent, hogy Vadász az elnyerhető legmagasabb összegben részesült. A volt szocialista politikus „Az aktív pályafutás befejezése egy támogatott tapasztalatátadó szakaszszal”, „Atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásának támogatása a közszféra szakmai területein”, illetve „Korosztálymenedzsment- képzési program kidolgozása a munkaügyi adminisztrációban dolgozók számára” témájú pályázataival nyert darabonként ötszázezer forintot.
Lapunk megkereste az OFA-t, azután érdeklődve, mi valósult meg a volt szocialista politikus ötleteiből. – A kidolgozott programtervek hasznosításáról az OFA-nak nincs további információja – válaszolták kérdésünkre.
Az OFA nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy saját korábbi közlése ellenére mégsem követelte vissza a Vadász János vezette Szenior Foglalkoztatási Szövetségnek nyújtott támogatást. A volt szocialista politikus két éve kilencvenmillió forintot „nyert” az OFA-tól a 45 év felettiek foglalkoztatásának bővítésére oly módon, hogy az alapítvány meghívásos alapon, kizárólag a szövetséget pályáztatta, miután az megalakult.
A programból gyakorlatilag semmi nem valósult meg, a Vadász vezette szövetségnek 15 milliót kellett volna visszafizetnie az OFA-nak, amiről az nemrég lemondott. Az OFA sajátos gazdálkodására jellemző, hogy a napokban kéthavi bérnek megfelelő jutalmat osztott ki valamennyi munkatársa számára annak ellenére, hogy a kormány júniusban az irányítása alá tartozó intézményeknél felfüggesztette a jutalmak és más, jutalmazási jellegű juttatások kifizetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.