Vádemelés Hunvald és társai ellen

<p>Vádat emelt a nyomozó ügyészség Hunvald György volt erzsébetvárosi MSZP-s polgármester és társai ellen a VII. kerületi ingatlanbotrány és más, bűnszervezetben elkövetett cselekmények miatt indított büntetőeljárásban. Az ártatlanságát hangoztató Hunvald és Gál György, a kerület gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke esetében az ügyészség előzetes letartóztatásuk fenntartására tett indítványt a bíróságnak.</p>

Swendt Pál
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) kedden vádemeléssel továbbította a Fővárosi Bíróságnak a Hunvald-ügy néven elhíresült, az Erzsébetvárosban az egykori MSZP-s polgármester hivatali ideje alatt elkövetett bűncselekmények nyomozása során keletkezett iratokat. Hunvald Györgyöt a főügyészség különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalással, több tanácsadói szerződés, illetve hivatali telefon jogellenes használatának biztosítása miatt ötrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, négyrendbeli magánokirat-hamisítással, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel, míg egyes lakáskiutalásokkal összefüggésben, illetve baráti vállalkozónak nyújtott jogtalan előny kapcsán ötrendbeli hivatali visszaéléssel vádolta meg.
Az ügyészség tájékoztatása szerint Gál György egykori szabad demokrata bizottsági elnököt egyes kerületi ingatlanok értékesítésével összefüggésben hivatalos személy által fontosabb ügyekben kötelességszegéssel, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel, különösen jelentős kárt okozó folytatólagos csalással, és felbujtóként folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással vádolták meg. A volt SZDSZ-es politikus egyes tanácsadói szerződések, illetve hivatali telefon jogellenes használatának biztosítása miatt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás, míg egyes lakáskiutalások miatt négyrendbeli hivatali visszaélés miatt is felelhet.
Az összesen huszonöt terheltet felvonultató ügyben mások mellett vádat emeltek Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottságának volt szabad demokrata elnöke egy, az ingatlanügyletekben eljárt értékbecslő, több vállalkozó és „strómanjaik”, valamint Hunvald két külföldi állampolgárságú barátja és Gál volt hölgyismerőse ellen is. A vádlottak között van Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő, a VII. kerületi önkormányzat korábbi jegyzője és az erzsébetvárosi közterület-felügyelet igazgatója is.
A főügyészség közlése szerint a vádirati tényállás három bűncselekményi kört ölel fel. Az ingatlanpanamaként elhíresült ügyben összesen 17, a bűncselekmények elkövetésekor a VII. kerület tulajdonában állt ingatlanok értékesítése szerepel. Gál György a kerületi gazdasági bizottság elnökeként ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért. – A vevőnek feltüntetett társaságokba a valódi tulajdonosok a strómanjaikat helyezték el. Az ingatlanok vételáráról Gál György hamis értékbecsléseket készíttetett, és erre hivatkozva Hunvald György támogatásával a képviselő-testület tagjainak többségét tévedésbe ejtette. Mindeközben a „vevők”, az önkormányzati vezetők tudtával, tőkeerős külföldi befektetőkkel tárgyaltak, majd offshore cégeiken keresztül, jelentős haszonnal továbbértékesítették az ingatlanokat. A külföldiek az önkormányzatnak is készek lettek volna a lényegesen magasabb vételárat megfizetni. Gál György az eljárás adatai szerint hét ingatlan értékesítésével 603 millió forint kárt okozott, és további három ingatlan esetében 1,7 milliárdos károkozást kísérelt meg. Több ügyletnél „csak” vesztegetés történt: az SZDSZ-es 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.
Hunvaldék fiktív tanácsadói szerződésekkel, illetve munkaszerződésekkel további 32,1 millió forint vagyoni hátrányt okozhattak, Szabó Zoltán volt szocialista parlamenti képviselő, valamint Gál és Kardos hozzátartozói több mint 6,5 millió forint közpénzt telefonálhattak el. A polgármester az ismerősöknek és rokonoknak „kedvezményes vételáron megvehető önkormányzati bérlakásokat” utaltatott ki.
Szabó kétszer vetette le szabálytalanul parkoló gépkocsijáról a kerékbilincset a helyi közterület-felügyelet igazgatójával, egyik esetben Kálmán Zsuzsanna volt jegyző segítségével.
– A jegyző már lemondott, a napokban mentettem fel munkavégzés alól, az igazgató is hamarosan távozik – közölte Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP). Erzsébetváros polgármestere a sértett önkormányzat nevében az ügyészségnél polgári jogi igényt jelentett be, a mintegy 642 millió forintos kár és annak járulékai megtérítésére.
A KNYF Gál György és Hunvald György előzetes letartóztatása fenntartására tett indítványt.
Hunvald a Népszavában nemrég ártatlanságát hangoztatta, és perekkel „fenyegette meg” a magyar államot.
A több mint százhúsz oldalas vádirat alapján a Fővárosi Bíróság legkorábban a jövő év második felében kezdheti meg az elsőfokú büntetőper tárgyalását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.