Választói akarat a különadó

Nem lehet a demokratikus intézményrendszer elleni támadásként értékelni a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítése után beterjesztett javaslatokat, hiszen a választói akaratot teljesítik, ami erősíti a demokráciát.

Munkatársainktól
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője mondta tegnap este az Országgyűlésben az általa ismét beterjesztett javaslat, illetve az ahhoz kapcsolódó, az alkotmányt, illetve az Alkotmánybíróságot érintő indítványok vitájában.
Előzőleg az összes ellenzéki párt bírálta a kormányt a parlamentben az Alkotmánybíróság (AB) hatáskörének korlátozására, a különadó bevezetésére és a népszavazás intézményének gyengítésére hivatkozva.
A Fidesz és a KDNP még nem döntötte el, hogy benyújtanak-e módosító javaslatokat a különadóról szóló törvényhez, hogy a hosszú éveken át közszolgálatot ellátó személyek végkielégítését az ne érintse. Egyelőre a kormánypártok berkein belül is vita van az ügyben. Harrach Péter (KDNP) szerint különbséget kell tenni az indokolatlanul magas, a társadalom egészét bántó végkielégítések és a törvényben biztosított, a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak járó végkielégítések között. A Fidesz és a KDNP a tegnapi összevont, zárt ajtók mögött zajlott frakcióülésén ugyan magát a szándékot, vagyis az extraadó kivetését senki nem kifogásolta, de többen úgy ítélték meg, hogy a sarc kivetését elrendelő jogszabályt kellene a jelenlegi alkotmányhoz igazítani, nem pedig az alkotmányt és az Alkotmánybíróság hatáskörét a törvényhez.
Mindeközben a Századvég közzétette legfrissebb felmérését, ami arról tanúskodik: a válaszadók 91 százaléka egyetért azzal, hogy a kormány a végkielégítések kétmillió forint feletti részét 98 százalékkal adóztassa meg. A felvetést csupán a megkérdezettek hat százaléka utasította el.
Bővebben a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.