Változik a végkielégítés-adó

Egészen biztos, hogy lesz változtatás a 98 százalékos különadót érintően az eredeti elképzeléshez képest – közölte Lázár János, miután egyeztetett a szakszervezetekkel. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, nem a közszolgálati dolgozókat akarják elvonásokkal büntetni, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, „igazi nagykutyákat” szeretnék elkapni, akik akár százmillió forintos végkielégítéshez jutottak. A szakszervezeti javaslatokat figyelembe véve hétfőn a parlamentben pont kerülhet az ügy végére.

Bákonyi Ádám
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat, elsősorban a közszolgálat területén működő szakszervezet vezetőjével egyeztetett tegnap Lázár János az érdekvédők által kifogásolt különadóról. A szakszervezetek vezetői konkrét javaslatokkal érkeztek az előterjesztést jegyző politikushoz, így számos módosítási lehetőségről is szó esett. A érdekvédők többek között javasolták, hogy a 98 százalékos különadó kétmillió forintos öszszeghatárát 3,5 millióra emeljék meg, mások szerint pedig csak akkor kellene különadót kivetni, ha a munkáltató a törvényi előírásokon felül adna végkielégítést. Az már szinte biztosnak tűnik, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni. Azzal a céllal mindamellett valamennyi érdekvédő egyetértett, hogy a kirívó, elfogadhatatlan mértékű kifizetésekre ne kerülhessen többé sor.
Lázár János az egyeztetéseket követően így összegzett: egészen biztos, hogy lesz változtatás a 98 százalékos különadót érintően az eredeti elképzeléshez képest. – A szakszervezetek győztek meg igazából arról, hogy erre mindenféleképpen szükség van – mondta.

*

Azt szeretném, hogy ha az érdekképviseleteknek az álláspontja érvényesülne, mivel ez össztársadalmi ügy, és nem pártpolitikai kérdés – közölte az egyeztetés után a Fidesz frakcióvezetője.
Lázár János úgy fogalmazott, nem az a szándék, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntessék elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, „igazi nagykutyákat” szeretnék elkapni, akik idén több tíz vagy száz millió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak.
A politikus tegnap délután tájékoztatta a Fidesz elnökségét a tárgyalások részleteiről. – Lesz megállapodás, az elnökségnek ez volt az álláspontja – közölte a testület ülése után. Elmondta: a lehetséges megoldások egyike, hogy felemelik a különadó kétmillió forintos öszszeghatárát. Ugyancsak elképzelhetőnek nevezte, hogy foglalkoztatási védettséget biztosítsanak a hosszú szolgálati idővel rendelkező, de a nyugdíjkorhatárt el nem érő közszolgálati dolgozóknak, ám hangsúlyozta, hogy az érdekképviseletek vezetői a tárgyalásokon nem ezt preferálták. Az egyeztetési folyamat az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban ér véget, amelynek összehívását Lázár János kezdeményezte. Tájékoztatása szerint a tanács várhatóan pénteken, de legkésőbb hétfőn ülhet össze.
Mint tegnapi számunkban megírtuk, a Századvég legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 91 százaléka egyetért azzal, hogy a kormány a végkielégítések kétmillió forint feletti részét 98 százalékos kulcsú adóval adóztassa meg. A felvetést csupán a megkérdezettek hat százaléka utasította el, három százalékuk pedig nem tudott, vagy nem akart értékelhető választ adni.
Az egyszer már elfogadott törvényt az Alkotmánybíróság (AB) a múlt héten megsemmisítette, válaszul Lázár János azt változatlan formában a parlament elé terjesztette, egyben javasolta az AB jogkörének szűkítését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.