Vatikáni ősbemutató pesti főpróbával

Hétfő reggel kilenc órakor nem mindennapi eseményen vesznek részt magyar művészek Virágh András Liszt-díjas orgonista, a budapesti Belvárosi Főplébániatemplom karnagya vezényletével a római Szent Péter-bazilikában. A Belvárosi Vonósok, Palatinus Violetta szoprán-, Bakos Kornélia alt-, Molnár András Kossuth-díjas tenor-, valamint Tóth János Liszt-díjas basszusénekes, illetve Ács József orgonista német, olasz és osztrák művészekkel kiegészülve Liszt Ferenc Esztergomi miséjének vatikáni változatát adják elő ősbemutatóként.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zenei kuriózumnak számító rangos hangversenyen négy magyar vegyes kar is közreműködik: a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Vegyeskara, az Országos Széchényi Könyvtár Énekkara, a Csongrádi Zenebarátok Kórusa és a Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara.
Mivel Liszt-kompozíciókat manapság nem nagyon tudnak ősbemutatóként előadni, és mivel a műnek ez a verziója még nem szólalt meg a nyilvánosság előtt, a hangversenyt valószínűleg világraszóló eseményként tartja majd számon a szakma.
A német–magyar összefogással létrejövő ősbemutató résztvevői keresztény zenészek, akik saját maguk finanszírozzák a projekt teljes költségét. A szervező a két magyar – Ács József és Palatinus Violetta – által alapított és vezetett németországi Eschweiler Liszt-társasága, akik több éve készülnek erre a bemutatóra. Ennek részeként saját kiadásban jelentették meg a világon elsőként Liszt Ferenc vatikáni alkotását.
Bár a Szent Péter-bazilikában hétfőn megszólaló előadás a „hivatalos” ősbemutató, az Esztergomi mise vatikáni változatát Budapesten – mintegy főpróbaként – már ma este hallhatjuk fél nyolckor a Belvárosi Főplébániatemplomban, német, osztrák és olasz kórusok és szólisták közreműködésével.
Az esemény méltó előfutára a hamarosan kezdődő, 2011-es nemzetközi Liszt-évnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.