Véget ért a Verzió és az Alter-Native

MTI
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy mexikói film, A bűnösség vélelme (2008), Roberto Hernandez és Geoffrey Smith alkotása nyerte a vasárnap zárult 7. Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál fődíját. A Marosvásárhelyen párhuzamosan tartott rövidfilmes mustrán, a 18. alkalommal megrendezett Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztiválon pedig az idén egy spanyol film, Alberto Dorado Perdido című négyperces alkotása nyerte a fődíjat.
A Verzió-díjat elnyerő film a mexikói igazságszolgáltatásról ad megdöbbentő képet: a vádlottak 93 százaléka nem találkozik bíróval, letartóztatási parancsot sem mutatnak nekik, a rendőröket a letartóztatások száma szerint bérezik. Különdíjat is ítélt a Verzió Film Alapítvány a legtöbb szavazatot kapó magyar filmnek; Takács Mária Eltitkolt évek című, 2009-es alkotása kapta meg az elismerést.
Marosvásárhelyen a Román Nemzeti Filmintézet különdíját Nagypál Orsolya Paktum című filmje nyerte el, a magyar és a román filmszakma képviselői pedig találkozón vitatták meg az együttműködés lehetőségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.