Visszafogott gázáremelés

A fogyasztók 66 százalékának nem vagy egy százalék alatti mértékben emelkedik a gáz ára januárban – derült ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. A nagycsaládosok árkedvezményt kapnak.

Dékány Lóránt
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogyasztási szintenként eltérő mértékben változik a gáz tarifája januárban az egyetemes szolgáltatás keretein belül – jelentette be tegnap a szakminiszter. Az évi 1200 köbméternél kevesebb gázt felhasználók számára marad a jelenlegi ár, 1200 és 1500 köbméter között pedig 0,7 százalékkal nő a díjszabás. Fellegi Tamás elmondása alapján ebbe a két kategóriába tartozik a gázfogyasztó lakosság 66 százaléka. – Az új árszabályozás kialakításával sikerült elérni, hogy a nyugdíjasoknak és az átlagos lakást fenntartóknak ne kelljen indokolatlan energiaár-növekedéssel szembenézniük – húzta alá a miniszter. Az 1500 és 2000 köbméter között fogyasztók esetében 4,5 százalékos, 2000 és 2500 köbméter között 6,1, 2500 és 3000 köbméter között 7,1, 3000 és 3500 köbméter között 7,8, 3500 köbméter felett pedig 9,3 százalékos lesz az emelés mértéke.

*

Fellegi Tamás azonban rámutatott, a legfelső két kategóriába az érintett háztartások mindössze hat százaléka tartozik. Ráadásul a nagycsaládosok számára gyermekkedvezményt is kidolgoztak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyermekenként további évi 200 köbméter erejéig fogyaszthatnak a jelenlegi moratórium szerinti árakon. A tárcavezető megjegyezte, emellett jövő év közepéig biztosan változatlan formában fennmarad a gázártámogatás a két legrászorultabb jövedelmi kategóriába tartozó fogyasztóknak. Erre a célra jövő évi költségvetésben 26,5 milliárd forintot különítettek el, az állami segítség több mint 900 ezer háztartást érint majd.
Fellegi Tamás hangsúlyozta, a kormány nem engedte érvényesülni az előző árképzési mechanizmus alapján indokolt két számjegyű gázáremelést. – A magas hazai fűtőanyagárak elsősorban az előző kabinet hibás politikájának köszönhetők, s csak másodsorban a nemzetközi tendenciáknak – emelte ki a miniszter. Megjegyezte, a mostani kormány olyan helyzetet örökölt, ami miatt már a megválasztásuk után azonnal két számjegyű emelést kellett volna végrehajtani a lakossági gázárakban. – Az előző számolás szerint júliusban 10, októberben pedig további 5 százalékos díjnövekedés lett volna indokolt – hangsúlyozta Fellegi Tamás.
Az árképzésben további változás, hogy ezentúl csak 60 százalékot tehet majd ki az egyetemes szolgáltatói díjszabásban az Oroszországból érkező, a 2015-ig szóló hosszú távú szállítási szerződés szerinti gáz díja, míg a végfelhasználói tarifa maradék 40 százalékát az éppen aktuális piaci jegyzésár teszi ki. (Ez utóbbi a jelen körülmények között olcsóbb, mint a keletről érkező fűtőanyag.)
– Átlátható, kiszámítható, tervezhető szabályozási rendszer kialakítása volt a cél. A szolgáltatókkal való tárgyalások során nehéz volt megtalálni a megegyezési pontokat – rögzítette a tárcavezető. Problémás pont lehetett a tőkemegtérülés az egyetemes szolgáltatóknál, mivel az eddigi 8 százalék körüli értékről 4,5 százalékra fog csökkeni az új tervezet értelmében. – Elfogadhatatlan, hogy a szolgáltatók a biztos egyetemes szolgáltatói piacon nyerészkedjenek – fogalmazott Fellegi Tamás.
– Eddig is veszteséges volt a társaság a lakossági gázszolgáltatásban, ezek után is az lesz – nyilatkozta lapunknak Kutas István, az E.ON szóvivője. Hozzátette, ugyan még nem ismerik pontosan a jogszabályi részleteket, de az biztos, hogy a tényleges beszerzési ár alatt fogják értékesíteni a fűtőanyagot az egyetemes ellátásban. Ugyanakkor jelezte, a januári gázáremelésnek nincs köze az energiaiparra is kivetett válságadóhoz. – A bemutatott szabályozási rendszer nem tükrözi a társaság álláspontját, ezért szeretnénk folytatni a kormánnyal a tárgyalásokat – szögezte le a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.