Visszajáró végkielégítések

Ellentétben az eredeti elképzelésekkel, nemcsak a 2010-ben, hanem az utóbbi öt évben felvett összes nagy összegű állami végkielégítést megadóztatná a kormány – ez az egyik legsarkalatosabb pontja a 98 százalékos különadó kivetését lehetővé tevő jogszabálytervezet új változatának.

Bodacz Balázs
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így az előző kormányzati ciklusok több kegyeltjének is fizetnie kell; például nem ússza meg az adófizetést a 86 milliót zsebre vágó Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója. Gyurcsány Ferencnek 14 millió, pénzügyminiszterének, Veres Jánosnak pedig majdnem 16 millió forintot kell visszaszolgáltatnia az államkasszába. A lemondott pénzügyminiszter, Draskovics Tibor 1,5 milliót kapott 2009 végén és szabadságmegváltás is járt neki. Az előzetes letartóztatásban ülő Tátrai Miklós volt MNV-vezér még 2007-ben, amikor a pénzügyi államtitkári posztról távozott, több mint kilencmilliót tett zsebre, a napokban szintén letartóztatott Benedek Fülöp pedig az FVM államtitkáraként 2008-ban jutott hétmilliós végkielégítéshez. A nyugdíjba vonuló hivatalnokok, tanárok mentesülnének a 98 százalékos különadó alól. A nekik járó pénz három és fél millió forintig lenne adómentes. Az eredeti jogszabályban szereplő kétmillió forintos sávhatár csak az állami és önkormányzati hivatalok, illetve cégek vezetőire vonatkozna.
A parlament alkotmányügyi bizottsága támogathatónak ítélte azokat a javaslatokat, amelyek az alkotmánybírósági (AB) törvény módosítására vonatkoznak. A kormányoldal eredeti elképzelése szerint az AB a jövőben nem határozhatott volna olyan ügyekben, amelyekben az alkotmány megtiltja népszavazás kiírását. Ezek közé tartozik a költségvetés és annak végrehajtásáról szóló törvény, az adó- és illetéktörvények, új elemként a járulékok ügye. A tegnap támogatott elképzelés szerint a taláros testület mégis állást foglalhatna a fenti kérdésekre vonatkozó jogszabályokról, ha azok alapjogokat sértenek.
Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.