Visszaperlik a kerteskői termőföldet

Dénes Zoltán
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílt a lehetőség az előtt, hogy bizonyíthassuk: az államot képviselő szervezetek törvénytelenül jártak el a bábolnai földértékesítések során – közölte lapunkkal Bősze Ferenc, a Kerteskői Ménesért Egyesület jogi képviselője. A Veszprém Megyei Bíróság tegnap elfogadta felperesként a civil szervezetet, amely a kerteskői állami földeket privatizáló szerződések semmiségének kimondását szeretné elérni. A szakember szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a perben a 480 hektáros földet megszerző magánszemélyek mellé állt. Pedig – tette hozzá – az egyesület a szerződés semmiségével épp az államnak juttatná vissza a törvénytelenül privatizált ingatlant. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2006 márciusában kötött adásvételi szerződést a szóban forgó termőföld értékesítéséről a Walter András, Dörnyei József és Cseh László magánszemélyek alkotta vásárlói közösséggel. Az egyesület jogi képviselője szerint a vagyonkezelő szabálytalanul járt el a pályáztatás során, és jogtalan előnyként biztosította Cseh Lászlónak – akkori bábolnai önkormányzati képviselőnek – a helyben lakó őstermelőknek járó elővásárlási jogot. Érdekességként említhető, hogy azonos megállapításra jutott a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felügyelőbizottsága is az ügy vizsgálatában. Bősze Ferenc szerint a per során kiderülhet, hogy a kerteskői privatizáció mögött ugyanaz a szocialistákhoz közel álló kör található, amelyik ugyancsak 2006-ban szerzett meg az állami Bakonyerdő Zrt.-től egy hatezer hektáros vadászati területet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.