Vizsgálatot sürgetnek Brüsszelben

Transzatlanti vizsgálatot követelnek az Európai Parlament képviselői azokkal az iraki kínzásokkal kapcsolatban, amelyekről a WikiLeaks oknyomozói internetes honlap által kiszivárogtatott amerikai kormányzati dokumentumok számolnak be.

2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP) aggodalmának adott hangot azon állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint az amerikaiak szemet hunytak az iraki rendfenntartó erők által elkövetett kínzások felett. Az EP képviselői követelik, hogy az EU és az Egyesült Államok közelgő csúcstalálkozóján – amelyet a NATO lisszaboni csúcstalálkozójának részeként rendeznek meg – az unió vezetői vessék fel a témát Barack Obama amerikai elnöknél. Herman Van Rompuy, az EU állandó elnökének szóvivője az EUobserver című hírportálnak nyilatkozva elmondta, az iraki kínzások ügye nem szerepel a tárgyalások témái között. Az Egyesült Államok uniós nagykövete, William Kennard szerint a WikiLeaks-ügyet nem érintik a tárgyaló felek, a megbeszéléseken a gazdaságról, a kereskedelemről, a biztonságról és a környezetvédelemről lesz szó.
Eddig csak Nagy-Britannia miniszterelnök-helyettese, a liberális demokrata Nick Clegg szorgalmazta, hogy független vizsgálatot folytassanak le a kínzásokról. Clegg annak ellenére nyilatkozott így, hogy a brit védelmi minisztérium kiállt a Pentagon WikiLeaks-et elítélő közleménye mellett. „Sajnálkozhatunk amiatt, hogy kiszivárogtatások történtek, de az állításokat rendkívül komolyan kell vennünk” – mondta Clegg. Korábban a dán hadsereg vezetősége jelentette ki: kivizsgálja a kiszivárogtatott dokumentumokat, hogy katonái követtek-e el bűncselekményeket Irakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.