A Bánk bán Amerikában

Megállapodás született arról, hogy a Los Angeles Opera a jövő évadban bemutatja a Bánk bánt. Mindezt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza, valamint Plácido Domingo világhírű tenor, a Los Angeles Opera igazgatója jelentette be tegnap sajtótájékoztatón.

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti operánk megteremtője, Erkel Ferenc Bánk bánját 1861-es ősbemutatója óta még sosem játszották a tengeren túl. A magyar operák közül Európa határát először Hubay Jenő A cremonai hegedűse lépte át 1898-ban, négy évvel a premier után. Liszt, Bartók, Kodály vagy Dohnányi művészetével szemben Erkel művei szinte ismeretlenek maradtak a világ előtt. A magyar zenekultúra szempontjából ezért hatalmas áttörés, hogy a Los Angeles Opera igazgatósága megszavazta, a következő évadban két előadáson is bemutatja magyar nyelven a Bánk bán Nádasdy Kálmán-féle változatát. Megállapodás született arról is, hogy az előadás a Megakoncert koprodukciójában, a magyar kulturális kormányzat támogatásával valósul meg.
Mindebben oroszlánrésze van a világhírű spanyol tenorművésznek, Plácido Domingónak, a Los Angeles Opera főigazgatójának is, aki 2009-ben a Megakoncerttel közösen szervezte Pécsre és Budapestre az Operália nemzetközi énekversenyt, idén Pécs, Európa kulturális fővárosa fővédnöki tisztét tölti be. A tegnapi sajtótájékoztatón Domingo felidézte, korábban az Erkel Színházban több alkalommal énekelt vendégművészként, szoros baráti kapcsolat fűzi több magyar énekművészhez, nagyra tartja Erkel muzsikáját. Régi terve a Bánk bán tengeren túli bemutatója, amelynek dirigense lesz. Domingo az előadásnak olyan átütő sikert jósol, mint amilyen korábban Bartók A kékszakállú herceg vára volt.
A Los Angeles Opera jövőre ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját, művészi hitvallása az Európa felé nyitás. További részletekről még folyik az egyeztetés – derült ki Szőcs Géza beszámolójából. Így még nem eldöntött, szcenírozott vagy koncertszerű lesz-e az előadás, mikor lesz a bemutató pontos időpontja, és az sem, hogy a produkciót mekkora összeggel támogatja a kulturális kormányzat. Szőcs Géza szerint a két bemutató felkeltheti az amerikaiak figyelmét, és akár további előadásokat is generálhat.
A Megakoncert 50–150 millió forintra becsüli a két előadás büdzséjét, a szereplőválogatás jövő év elején lesz Bécsben vagy Madridban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.