Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

A bolgár nagykövetek közel fele ügynök volt

2010. 12. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megvizsgált 462 személyből csaknem kétszáz bolgár nagykövetről, főkonzulról vagy miszszióvezetőről derült ki, hogy a volt Állambiztonsági Szolgálat munkatársa volt 1989 előtt – állapította meg a bolgár Aktavizsgáló Bizottság jelentése. Jelenleg Bulgáriának 114 külképviselete van, negyven százalékukat volt titokszolga vezeti.
A héten került nyilvánosságra, hogy bolgár állandó ENSZ-nagykövet, valamint a jelenlegi londoni, berlini, moszkvai, római, tokiói, pekingi, madridi, lisszaboni, athéni és vatikáni nagykövetek a totalitárius rendszer ügynökei voltak.
– Hazarendeljük az ügynök nagyköveteket. Nem véletlenül mondtuk, hogy a volt Állambiztonsági Szolgálat mindenütt ott van. Ha a nagykövetek fele ügynök volt, képzeljék el, mi lehet bent az országban? Alábecsültük azokat a károkat, amelyeket a titkosszolgálatok okoztak. Ezek az ügynökök ideológiai ellenségként dolgoztak a nyugati országokban, most pedig kormányunkat képviselik ezeken a helyeken – mondta Bojkó Boriszov miniszterelnök. Nikolaj Mladenov külügyminiszter szerint a kormány törvénymódosítást kezdeményez, amely leállítja olyan személyek kinevezését, akik tagjai voltak az egykori titkosszolgálatoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.