A források felét kapják a kicsik

A pályázati pénzek felét a kis- és közepes vállalatok (kkv) kapják a jövő év január 15-én induló Új Széchenyi-terv uniós támogatásaiból. Az egyszerűbb és gyorsan elbírált pályázatoknak, illetve a részt vevő szervezetek átalakításának köszönhetően a források gyorsabban jutnak majd el a nyertesekhez – hangzott el a Magyarok a Piacon Klub (MPK) tegnapi rendezvényén.

Hajdú Péter
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente legkevesebb 300 milliárd forintot szeretne eljuttatni a 2011–2013 közötti időszakban a vállalkozásokhoz az Új Széchenyi-terv keretében a kormány – jelentette ki Csuhaj V. Imre, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa a rendezvényen. – A támogatások felét a kkv-knak szánjuk, és újdonság lesz a január 15-én induló programban, hogy megjelennek a kombinált kiírások, amelyekben a vissza nem térítendő támogatásokhoz kapcsoljuk az azokhoz illeszkedő bankhiteleket. Gyorsítják a kis- és közepes vállalkozások pénzhez jutását az automatikus kiírások, amelyek esetében minden olyan pályázat biztosan nyer, amely megfelel a feltételeknek.
Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vissza nem térítendő támogatások mellett komoly szerepet szánnak az ötévesnél fiatalabb cégek számára kedvezményes hitelt nyújtó „Jeremie” alapnak. A pályázatok szövegezése is jelentősen egyszerűsödik a korábbiakhoz képest, és az általuk nyújtott támogatás jobban igazodik majd a kormány által prioritásnak tekintett gazdasági területek fejlesztéséhez. Az NFÜ a kkv-k mellett külön figyelmet fordít a mikrovállalkozásokra: pályázati pénzekkel segítik piaci érvényesülésüket.
Barta E. Gyula, a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. vezérigazgatója kifejtette, legfontosabb feladatuk, hogy a vállalkozóhoz a számára megfelelő ütemben juttassák el a fejlesztéshez szükséges pénzt. Különösen nagy szerepük lesz a kombinált pályázatok összegeinek ütemezésében, hiszen várakozásaik szerint nagyszámú pályázatot kell majd kezelniük. Nem hatóságként akarnak megjelenni a vállalkozóknál, sokkal inkább partneri kapcsolatot szeretnének kiépíteni velük. A kiszámíthatóság mellett arra is számítani kell, hogy szigorú lesz az ellenőrzés, mert csak így lehet sikeres beruházásokkal hozzájárulni az ország gazdaságának felemeléséhez.
Zárszavában Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a rendezvény iránt érdeklődők kiugróan nagy száma azt mutatja, a piac komoly várakozással tekint az Új Széchenyi-terv pályázatai elé. Ugyanerre utal, hogy a rendezvény szervezését a hazai kkv-kat tömörítő MPK vállalta magára, ezzel is hangsúlyozva, hogy az uniós forrásoknak a vállalkozói középosztály megteremtését kell szolgálniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.