A kormány jobban ösztönzi az óvodáztatást

Törvénymódosítással ösztönözné a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek rendszeres óvodába járatását a kormány. Az előző kormányzat ugyan bevezette az óvodáztatási támogatást, ám a szabályozást úgy alkották meg, hogy volt, aki egy teljes nevelési éven át nem kapott pénzt.

2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek óvodába járásának ösztönzése érdekében jelentősen megkönnyíti az óvodáztatási támogatás igénybevételének feltételeit a kormány – derül ki az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló saláta-törvény-javaslatból. A pénzbeli támogatási formát még az előző kormány vezette be annak érdekében, hogy a három- és négyéves, szociális és kulturális környezeti hátránnyal rendelkező gyerekek családjait a kicsik minél előbbi óvodáztatására ösztönözze. A szabályozást azonban olyan módon alkotta meg, ami hátráltatta a cél elérését: a családok sok esetben csak közel egy év után jutottak a pénzhez, ami sokak kedvét elvehette a dologtól.
A Hoffmann Rózsa (képünkön) vezette, oktatásért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint a jelenlegi szabályozás értelmében a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ugyan már három hónap óvodába járás után jogosultak a támogatásra, ám az óvodát szeptemberben megkezdett gyerekek csak kilenc hónap után, a következő év júniusában kapták meg a támogatás első részletét. Ennek oka az, hogy a decemberi folyósításhoz november közepéig kellett volna igazolni a jegyző felé a három hónap óvodába járást, ám mivel a nevelési év szeptemberben kezdődik, ezt lehetetlen volt teljesíteni.
A módosítás értelmében a jövőben a támogatás igénybevételéhez a korábbi három hónap helyett csupán két hónap rendszeres óvodába járás is elég lesz majd, így a beíratott gyerekek az eddigi egy alkalom helyett kétszer, júniusban és decemberben is igénybe vehetik a támogatást.
Óvodáztatási támogatás 2009. január elsejétől jár azoknak a családoknak, akik három-, illetve négyéves, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeküket óvodába járatják. Aki megfelel a kritériumoknak, a kicsi beíratásakor húszezer forintot kap. Ha a gyerek rendszeresen jár az oviba, abban az évben még két alkalommal, júniusban és decemberben további tíz-tízezer forintra jogosult. A támogatást az kérheti, akinek a gyereke rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, a szülő a gyerek hároméves koráig legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, a gyereket pedig legkésőbb annak az évnek a végéig beíratják az óvodába, amikor betölti negyedik életévét. A rendszeres óvodába járatás azt jelenti, hogy a kicsinek naponta legalább hat órát ott kell töltenie, és az „ovis tanév” huszonöt százalékánál többet nem hiányozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.