A vízi közműről szóló törvényre vár a Mavíz

Bákonyi Ádám
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új elnököt és vezetést választott tegnap a Magyar Víziközmű-szövetség (Mavíz). A szavazatok csaknem kétharmadának megszerzésével a szervezet elnöke Kurdi Viktor lett. – A tagság egyetértett a Mavíz megújítása iránti igénnyel, ugyanakkor jó alapokat örököltünk, amelyekből lehet építkezni – mondta lapunknak az állami, önkormányzati és külföldi tulajdonú víz- és csatornaszolgáltató szervezeteket összefogó szövetség új elnöke. Kurdi Viktor közölte, legfontosabb céljuk és érdekük a víziközmű-törvény megszületése, amelylyel rendezni lehet az ágazat vagyoni, üzemeltetési és ármegállapítási kérdéseit. Fontos lenne továbbá a vízügyhöz értő szakemberek alkalmazása és a közösségi tulajdon előtérbe helyezése.
– Az ivóvíz a legalapvetőbb élelmiszer, ezért szeretnénk, ha a lakosságnak erről a biztonság, a minőség jutna eszébe – tette hozzá. Kérdésünkre, hogy miként lehet elkerülni az egyes vízi közműveknél kirobbant botrányokat, azt mondta: a Mavíz nem szólhat bele a szolgáltatók belső ügyeibe, de ez is a törvény megalkotásának szükségességét igazolja. Ismeretes, a rendőrség nyomoz a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél, miután kiderült, a vezérigazgató-helyettes 40 millió forintos jutalmat kapott nyugdíjazása előtt, a volt vezérigazgató pedig kétszer is végkielégítésben részesült. Kiderült az is, hogy a cég nemcsak az idén, de évek óta visszamenőlegesen megemelt díjú számlát fizettetett a lakossággal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.