Agrárium: átvettük az uniós elnökséget

Hírösszefoglaló
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gyakorlatilag átvette az Európai Unió soros elnökségét a tagországok szakminisztereiből álló mezőgazdasági tanácsban – jelentette be keddi, brüsszeli sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Hozzátette: a spanyol–belga– magyar elnökségi trió együttműködése gördülékeny, és a most távozó belga elnökség alapos egyeztetésre épülő módszere lehetővé tette, hogy Magyarország folyamatában vigye tovább azokat az ügyeket, amelyek a következő fél év uniós napirendjén szerepelnek.
A távirati iroda tudósítása szerint Fazekas Sándor leszögezte: intenzív fél év következik, amelynek során május 29–31. között Debrecenben egy informális mezőgazdasági miniszteri találkozót is tartanak. Ennek alkalmából a résztvevőknek alkalmuk lesz megismerkedniük a pusztával és a Hortobággyal is – tette hozzá.
A miniszteri tanács következő féléves legfontosabb feladatának a közös uniós agrárpolitika jövőbeni fő irányainak kijelölését nevezte a miniszter. Mint mondta, a magyar elnökség szeretne erről közös álláspontot kialakítani a tagországok között. Kérdésekre válaszolva elmondta: a kormány továbbra is fontosnak tartja, hogy Magyarország mentes maradjon a génkezelt termékektől. Látható ugyanakkor, hogy az európai bizottsági és egyes tagállami megközelítések jelentős eltéréseket mutatnak. Az elnökségnek az a feladata, hogy a témában kompromisszum jöjjön létre, Magyarország is ennek érdekében fog dolgozni – fűzte hozzá. A leendő elnökség fontosnak tartja az új tagállamok felzárkózását is, a magyar miniszter ennek érdekében a méltányosabb támogatási rendszer kidolgozását emelte ki. A környezetvédelmi elvárások támogatására pedig szerinte egyszerű rendszer kell, amely a gazdák számára is elfogadható és átlátható.
Fontos elnökségi feladatnak nevezte Fazekas Sándor a tejágazati szabályozással összefüggő csomagot. Emlékeztetett arra, hogy korábbi döntés szerint 2015-től megszűnne a kvótarendszer is, ami szintén sok kérdést vet fel a tagországok között. Fazekas Sándor elmondta: kiemelt figyelmet szeretne szentelni Magyarország a sertéságazat jövőjének. Több ország felvetette egy magas szintű munkacsoport létrehozását a témában, s a magyar várakozások szerint az Európai Bizottság is hasznos javaslatokat tesz majd a témában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.