Alaptalan volna a bóvli kategória

Hírösszefoglaló
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nem érdemli meg, hogy a hitelminősítők a befektetésre ajánlott szint alá, azaz a bóvli kategóriába sorolják vissza, sőt a Moody’s múlt heti leminősítésének mértéke is túlzás volt – áll a londoni elemzők tegnapi helyzetértékelésében. Nem volt meglepetés, hogy a Moody’s hitelminősítő a múlt héten rontott hazánk besorolásán, de az egyszerre kétfokozatnyi osztályzatrontás túlzás – idézi a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének az értékelését a távirati iroda.
A cég szerint a kérdés most az, hogy a Standard & Poor’s (S&P) mit lép, ez a hitelminősítő ugyanis általában negatívabb Magyarországgal szemben, mint a Moody’s. Mivel a Standard & Poor’s a befektetésre ajánlott sáv alsó szélén tartja nyilván a magyar adósságot, egy esetleges viszszaminősítés e cég részéről a hazánkat a befektetésre nem ajánlott országok közé sorolná. – Bár elképzelhető, hogy a következő hónapokban megtörténik a leminősítés, ez túl szigorú lépés lenne az S&P részéről – vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.
Korábbi elemzéseikben más nagy londoni házak is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy nem lenne indokolt Magyarország visszaminősítése a bóvli kategóriába. Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság nemrégiben kiadott londoni helyzetértékelésében például úgy vélekedett, hogy nehéz lenne igazolni Magyarország átsorolását a befektetésre nem ajánlott adósok közé, mivel a magyar költségvetési helyzet gyakorlatilag az összes többi EU-tagállaménál jobb. A cég londoni felzárkózó piaci elemzői szerint Magyarország a belátható jövőben megengedheti magának törlesztések teljesítését, és nem okoz számára sok nehézséget a befektetői tőke bevonása sem, így a magyar közadósság lefokozása képtelenül „durva” intézkedés lenne.
Magyarország adósságát a három legnagyobb hitelminősítő az S&P, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a közepes befektetői sávban tartja nyilván, ám a Moody’s múlt hétfői leminősítése nyomán közülük immár kettő a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére sorolja a magyar adósságot. A Fitch ennél egy fokozattal magasabb szinten tartja az országot, de a londoni elemzői körök várakozásai szerint hamarosan ez a cég is bejelenti hazánk visszaminősítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.