Alkotmánytervezet március idusáig

A kormány március 15-ig törvényjavaslat formájában nyújtsa be az Országgyűlésnek az új alaptörvény tervezetét – ezt indítványozza a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága, amely tegnap elfogadta az alkotmány koncepcióját.

Munkatársunktól
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elkészült tervezet szerint marad az egykamarás rendszer, az Országgyűlést az államfő kivételesen akkor is feloszlathatná, ha ezzel súlyos bizalomvesztés okából előállott alkotmányossági-politikai válságot old fel. Turi-Kovács Béla (Fidesz) a magyar föld védelmét is alkotmányban rögzítené, a kereszténydemokrata Nagy Andor pedig azt kezdeményezi, hogy a természeti erőforrások – termőföld, energia, víz – képezzék a nemzeti vagyon részét, maradjanak állami tulajdonban. Orbán Viktor uniós körútjának bécsi állomásán beszélt arról, hogy szükség van egy új és stabil alkotmányra, amelynek részét képezi egy új médiaszabályozás. Egyszersmind visszautasította a készülő médiatörvény kapcsán megfogalmazott vádakat és kijelentette, a tervezet minden elemében megfelel az európai normáknak.
A Ház tegnap megvitatta a magán-nyugdíjpénztári átalakításokkal kapcsolatos politikai nyilatkozattervezetet, valamint az igazságszolgáltatás reformját célzó javaslatokat is.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.