Alkura kész Obama a törvényhozásban

Zord Gábor László
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama elnökségének második felére várhatóan jellemző mozzanatra került sor az amerikai törvényhozásban: az államfő, demokratái haragját kiváltva kompromisszumot kötött a republikánusokkal. Bár a novemberben megválasztott republikánus többségű képviselőházat csak januárban iktatják be, az elnök saját politikai túlélését megcélozva már most jónak látta az együttműködés megkezdését, amelynek első tárgya a széles körű kedvezményeket tartalmazó adótörvények meghoszszabbítása volt.
Az alkut szerdán szavazta meg a szenátus, míg az alsóház csütörtök éjjel fogadta el 277:148-as szavazataránnyal. Ennek megfelelően az előző elnök, George W. Bush idején, 2001-ben és 2003-ban bevezetett adócsökkentéseket, amelyek az év végéig maradtak volna hatályosak, meghosszabbítják. Az elnök és pártja eredeti terveivel szemben ez érvényes marad a leggazdagabbakra is, ami a republikánusok feltétele volt. Nem véletlen, hogy Obama lépését sok demokrata árulásnak bélyegezte.
Az adócsökkentések mellett tizenhárom hónappal meghosszabbítják bizonyos munkanélküli-járandóságok hatályát is, a fogyasztás fokozása érdekében egy évre csökkentik a munkabérek után fizetendő adókat és mérséklik az örökösödési adót.
Ha a liberális szárnyról most sokan morognak is Barack Obamára, a kompromisszumkészség kinyilvánítása megkerülhetetlen kényszer volt, hiszen égető szükség van a republikánusokra egy nemzetközileg fontos kérdésben is. Az új START-szerződés ratifikálásáról van szó, amelynek elmaradása az Oroszországgal körvonalazódó biztonságpolitikai kiegyezést – amelynek Európára és a NATO-ra is közvetlen hatása van – még azelőtt meghiúsíthatja, hogy az lendületet kaphatott volna. Moszkva – személyesen Vlagyimir Putyin kormányfő – már többször jelezte, hogy ha nem kerül sor a jóváhagyásra, Oroszországnak nem marad más választása, mint a stratégiai nukleáris fegyverek új generációjának szolgálatba állítása.

Terrorveszély. A washingtoni rendőrség elkezdte szúrópróbaszerűen ellenőrizni a metró utasainak táskáját. New Yorkban és Bostonban hasonló biztonsági intézkedések vannak érvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.