ANNO

Pethő Tibor
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

63 éve
Az új román követ, I.
Groza miniszterelnök a Magyar Népi Szövetség közgyűlésén tartott beszédében a többi között ezeket mondta: „Senki sem hivatottabb a harcos múltú Vincze Jánosnál arra, hogy Romániát Magyarország fővárosában diplomáciailag képviselje. Természetesen szörnyülködés volt bizonyos körökben; ámulat odaát és kétségbeesés itt. Mikor Tatarescu volt külügyminiszterrel közöltem, hogy én Budapestre magyar minisztert küldök, elállt a lélegzete. Mi nem félünk attól, hogy egy romániai magyar nem jó hazafi, mert nekünk tiszta a lelkiismeretünk. A mi népi demokráciánk megadja minden fiának azt a szabadságot, ami megteremti benne az öntudatot, hogy a haza egyenjogú polgáraként teljesítse kötelességét.”
1947. december 10., szerda

Az új román követ, II.
A Magyar–Román Társaság Ion Vintze új budapesti román követ tiszteletére fogadást adott, ahol többek közt Kodály Zoltán, a társaság elnöke, Bognár József polgármester, a társaság alelnöke, továbbá a politikai, társadalmi és művészeti élet számos személyisége jelent meg. Balázs Béla üdvözlő szavai után Vintze követ beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar és a román nemzet története arra tanít, hogy a két nép együttműködése a legfontosabb alapja a két ország fejlődésének.
1947. december 13., szombat

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.