ANNO

MN
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

67 éve
Kétes életű nők
Az Üllői úton van a Magyar Családvédelmi Szövetség, illetve a Házassági Tanácsadó és Gondozó Intézet székháza. Ellátogattunk ide.
A falon Európa térképe a prostitúciós rendszerek szerint. A térkép ebből a szempontból három osztályba sorolja az európai államokat. A térképen Portugália, Spanyolország, Olaszország, Magyarország és Bulgária olyan államként van feltüntetve, ahol a prostitúció hatóságilag engedélyezett. Átmegyünk a tanácsadói helyiségbe, majd az eugéniai helyiségbe. A főtitkárnő kedves, fiatal hölgy.
– A legkülönbözőbb társadalmi osztályokból fordulnak hozzánk a legkülönbözőbb korúak. Hetvenéves öreguraknak éppúgy vannak szerelmi bajai és problémái, mint egy tizenhat évesnek. A háborúnak is megvannak a maga kihatásai. Sajnos sokszor fordul elő, hogy amíg a férj katona, az asszony rossz fát tesz a tűzre. Gyakran szembesítések, viharos jelenetek játszódnak itt le, sokszor az altiszt választja szét a perlekedő feleket.
A legkülönfélébb tanácsokért fordulnak a szövetséghez. Néhány érdekes tanácsfajta megnevezése: féltékenység kérdésében nyújtott tanácsadás. Szórakozások helyes megválasztására tanácsadás. Zsidó házastárs miatti lelki zavarok esetén nyújtott tanácsadás. Nagyvárosok szexuális veszedelmeiről felvilágosítás. Stb.
A városokban ijesztően nő a kétes életű nők száma. Budapesten körülbelül 30 ezer, az egész országban 50 ezer olyan nő van, aki alkalmi és titkos prostitúcióból tartja fenn magát. Lassanként odajutunk, hogy a nő és a férfi viszonya egyszerű kereskedelmi ügyletté aljasodik.
A nők széles rétegei kezdtek a férfierkölcs nívójára süllyedni. Az önálló női keresettel gyakran együtt jár az a ferde felfogás, hogy a nő, aki a kenyerét maga keresi, szexuális életét is tetszése szerint szabhatja meg.
1943. december 16., csütörtök

A Magyar Nemzet korábbi számából kiválasztotta: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.