Április 25-re kész az új alkotmány?

Munkatársunktól
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év április 25-én fogadnák el az új alkotmányt a tervek szerint – mondta Balsai István, az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának fideszes elnöke a Történelmi tradíciók és az új alkotmány című konferencián tegnap a parlamentben. Hangsúlyozta: az új alkotmány koncepciójának parlamenti vitája februárban lesz, a kormány pedig vállalta azt a kötelezettséget, hogy márciustól közel egy hónapig nem fogja a parlamentet törvényekkel terhelni, hiszen a parlamenti pártok csaknem egy hónapig tartó vitát folytatnak majd az alkotmányról. A politikus kijelentette, hogy az új alaptörvény jogfolytonos része lesz a sok száz éves történelmi alkotmánynak, amely sokáig szolgálta a magyar államiság kereteit. Hozzátette, úgy gondolják, hogy ebben megfelelő helyen és a legfontosabb hivatkozási pontként a Szent Koronának is meg kell jelennie. A politikus kitért arra, hogy szerinte az ellenzéki pártok csak az előkészítő bizottság munkáját „bojkottálják”, a benyújtott indítványokról kifejtik majd véleményüket, és részt vesznek majd a parlamenti munkában. Olyan alkotmányt kell alkotni, amely törekszik a minél tökéletesebb intézményrendszer kialakítására – tette hozzá Salamon László (KDNP), az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnöke.
Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke úgy véli, hogy a készülő alkotmányban kevés szó esik az emberi jogok védelméről, pedig most lehetőség lenne új alternatívák beépítésére. A testület elnöke véleményét Az emberi és polgári jogok a magyar EU-elnökség előtt című konferencián mondta el. Szerinte elengedhetetlen az is, hogy az alkotmányban az emberi jogokat bírói úton garantálják. A jó alkotmány megszületéséhez elengedhetetlen, hogy a politikai közösség megállapodjon a közös értékekben, és az értékek pluralizmusának eljárási kereteit megteremtse – fogalmazott a testület elnöke.
Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnöke Paczolay hozzászólására úgy reagált, hogy a leendő alkotmányban szerepelni fognak azok az értékek, amelyek széles körű társadalmi támogatottságot élveznek. Hangsúlyozta, a kormánytöbbség kezdeményezi, hogy a házasságkötés csak férfi és nő között jöhessen létre. Nem lehet Magyarországnak olyan alkotmánya, amely nem biztosítja az alapjogok védelmét – szögezte le Gulyás Gergely. A politikus az MTV Ma reggel című adásában az Alkotmánybíróság jogkörére vonatkozóan elmondta: az alkotmánymódosítás nincs kőbe vésve, többféle koncepció létezik. Az alkotmány-előkészítő bizottság december 15-én teszi közzé jelentését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.