Ártatlan bűnözők

Ugró Miklós
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romakárpótlást fosztogató csalássorozattal néhai, kedves munkatársunk, Szarka Ágota kezdett foglalkozni, nemcsak lapunknál, hanem az egész magyar sajtóban. Nagy elszántsággal és kevés sikerélményt elkönyvelve dolgozott, hiszen ebben az ügyben a többi kényes és forró témához viszonyítva is nagyon nehezen jutott információhoz. Nem tudom, a hatóságok figyelmét ő irányította-e az ügyre, mindenesetre eleinte nem nagyon érte fel az illetékesek ingerküszöbét. Idestova két éve már, hogy Ágota végleg felhagyott az e világi tényfeltárással, így a tárgyalások kétes, nehezen érthető momentumaira sem irányíthatja rá figyelmünket.
Az Osztrák Megbékélési Alaptól (OMA) kérhettek kárpótlást azok, akiket a vészkorszak idején Ausztria területére, kényszermunkára hurcoltak. Az elhurcolt romákat alig regisztrálták akkoriban, így fél évszázad után a kárpótlásuk eleve visszaélésekre adott lehetőséget.
Felhajtók és közvetítők csapata indult meg, hogy jogosult vagy nem jogosult személyekkel töltesse ki, írassa alá a kérdőíveket, kérje hozzájárulásukat, hogy képviselhessék igényüket. Az átutalt milliókból jobb esetben kaptak némi pénzt a kérelmezők, de sokan egy fillért sem láttak a beígért összegből. A csalók több száz millió forinttal károsították meg az Osztrák Megbékélési Alapot.
Az ország több területén hoztak már ítéletet különböző csaló társaságok ellen, legutóbb a Szegedi Ítélőtábla osztott ki jogerős, az elsőfokúnál enyhébb büntetéseket a Bács-Kiskun megyében tevékenykedő vádlottaknak. Nem ismerem a részleteket, ezért a bírósági eljáráshoz érdemben nem tudok hozzászólni, de van néhány megjegyzésem. Ha van cselekmény, amely relativizálja, lejáratja a holokausztot, meggyalázza a mártírok, az ártatlanok, a szenvedők emlékét, az a romakárpótlással (mindenféle kárpótlással) való visszaélés. Az ítéleteknél ezt is figyelembe kellett volna venni. Ugyanakkor az elsőrendű vádlottra 6 millió forint elsíbolását sikerült rábizonyítani. A hiányzó több száz millióhoz viszonyítva ez csak „aprópénz”. Ha sikerdíjként szedte össze, akkor igazán méltányos részesedést kért, hiszen „becsületben megőszült” sztárügyvédek és hivatásos filantrópok ennek sokszorosát szokták felvenni. Viszont, ha a vádlottak csak ilyen „kis” összegeket vágtak zsebre, akkor az eltűnt sok száz millióból még mindig hiányzik pár száz millió, s annak sorsa ugyancsak roppant érdekes lehet.
Ám a legkülönösebb mozzanattal a bíró szolgált, a büntetések enyhítésének indoklásával. Valami olyasmit mondott, hogy nem bűnözők szövetkeztek arra, hogy megkárosítsák az Osztrák Megbékélési Alapot, hanem többnyire büntetlen előéletű emberek látták meg a lehetőséget a kárpótlásban, és nem tudtak ellenállni a kísértésnek. Edzett ember vagyok, sok agysorvasztó zöldséggel próbálkoztak már megetetni, de ez engem is meglepett. Vajh’ a derék jogtudor szerint mi lenne a bűnöző ismérve, ha nem az, hogy látva a lehetőséget, nem tud ellenállni a kísértésnek? Mert aki ellenáll, az a tisztességes ember. Ellenben, akinek lehetőség sem szükségeltetik a bűncselekmény elkövetéséhez, az pszichopata, vagy más típusú orvosi eset. Aki pedig úgy marad becsületes, hogy a lehetőséget sem veszi észre, annak az értelmi képességei közül hibádzik valami, nem lenne szerencsés követésre méltó mintaként állítani embertársaink elé. Egyébként minden bűnöző büntetlen előéletűként kezdi, s mit ad Isten, pont úgy, hogy meglát egy lehetőséget, s nem bír ellenállni a kísértésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.