Átláthatatlan magánpénztárak

Átláthatatlan és kiszámíthatatlan a magán-nyugdíjpénztári rendszer a végrehajtási szabályok hiánya miatt.

Török László
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek következtében a pénztártagok „még megközelítőleg” sem tudják kalkulálni, mekkora járadékszolgáltatásra számíthatnak – olvasható az Állami Számvevőszék tegnap ismertetett, a szektort érintő vizsgálati jelentésében. A szervezet elnöke, Domokos László szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetésével magánosították az állam nyugdíjbevételeit, miközben a kifizetendő járadékokért garanciát továbbra is az állam vállalt.
Kiderült az is, hogy a 19 magánnyugdíjpénztár által létrehozott garanciaalap vagyona 12 ezer tag esetleges követelését tudja csak kielégíteni, míg a rendszerben hárommillió ember befizetéseit kezelik.
Bővebben a 3., publicisztika a 6. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.