Atomháborút vizionál Phenjan

Észak-Korea arra figyelmeztetett, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok együttműködése atomháborúba sodorhatja a térséget.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség idéz egy kommentárt a kommunista párt lapjából, a Rodong Szinmunból, amely szerint Washington és Szöul együttműködése „színtiszta árulás”. Ez az együttműködés csakis az Észak- és Dél-Korea közötti feszültség fokozását szolgálja, és az „atomháború sötét felhőit” sodorja a Koreai-félsziget fölé – hangsúlyozta a hírügynökség. Szöulban vasárnap jelentették be, hogy Dél-Korea hétfőtől ötnapos tüzérségi lőgyakorlatot tart partvidéke mentén.
A dél-koreai vezérkar tagja megpróbálta kisebbíteni a hadgyakorlat jelentőségét, mondván, hogy rutingyakorlatozásról van szó, amely nem is fogja érinteni a vitatott nyugati tengeri határvidéket, ahol a múlt hónapban Észak-Korea civil déli területekre lőtt. A négy áldozatot követelő támadás óta nagy figyelem kíséri a sűrűsödő dél-koreai hadgyakorlatokat, mivel Phenjan állítása szerint az incidens során déli gyakorlatozók lőttek először.
Az orosz külügyminiszter aggodalmát fejezte ki észak-koreai kollégájának Phenjan atomprogramja miatt, és bírálta a kommunista ország támadását a sziget ellen is. Szergej Lavrov sürgette Pak Ui Csunt: Észak-Korea tegyen eleget 2005-ös kötelezettségvállalásának, és szüntesse be nukleáris programját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.