Az egyházi iskolák pénze is késik

Tegnap délutánig az alapítványi óvodák és iskolák mellett az egyházi fenntartású közoktatási intézmények sem kapták meg az e havi oktatási normatívát, pedig a pénzt 10-éig kellett volna utalnia az államkincstárnak – tudta meg lapunk. A katolikus óvodák és iskolák nagy részében nem tudták kifizetni a béreket. Azt ígérik, a kincstár a jövő hét elején utalja a hiányzó pénzt.

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az alapítványi, de az egyházi óvodák és iskolák fenntartói sem kapták meg e hónapban határidőre az oktatási normatívát, vagyis velük sem kivételezett az oktatásirányítás.
A református egyház hiteles forrásából származó információnk szerint sem az alap-, sem a kiegészítő oktatási normatív támogatás nem érkezett meg tegnap délutánig, pedig a határidő 10-e volt. Úgy tudjuk: a református óvodák és iskolák többségében a pedagógusok megkapták a bérüket, ám az APEH-nek többen nem tudták befizetni a járulékokat a 12-i határidőig. A katolikus egyház sem kapta meg a 10-ig esedékes alap- és kiegészítő támogatást. Bajzák Erzsébet, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet vezetője lapunknak megerősítette, nem kapták meg időben a pénzt. Ez sajnos azt jelenti, hogy a katolikus óvodákban és iskolákban nem tudtak bért fizetni a pedagógusoknak és a dolgozóknak. A nővér szerint egyeztetési nehézségek állnak a csúszás hátterében, ami az új minisztériumi szerkezetből fakad, és ebből is látszik, hogy nem kivételeznek az egyházi intézményekkel. A legutóbbi statisztika szerint valamivel több mint százezer diák jár egyházi közoktatási intézménybe, ahol tízezer pedagógus dolgozik.
Tegnap a Népszabadság számolt be arról, hogy az alapítványi és a magániskolák támogatása nem érkezett meg időben. A lap szerint az államkincstár azért nem fizetett időben, mert nem kapta meg ennek fedezetét a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. Körülbelül hétszázötven alapítványi és magán-intézményfenntartó vár a pénzre, amelyből ezer iskola és óvoda tizenhatezer pedagógusát kellene kifizetni. Az alapítványok, közhasznú szervezetek, magánszemélyek által fenntartott intézmények 260 ezer gyermek után kapnak fejkvótaalapú támogatást, amit havi bontásban az államkincstár utal az intézmények fenntartóinak.
Bak Zsófia, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezető igazgatója jelezte: a tárcánál adminisztrációs hibával indokolták a késést. Bak Zsófia leszögezte, a legnagyobb baj, hogy azok az intézmények, amelyek elegendő tartalék hiányában a késés miatt nem tudtak időben fizetni az APEH-nek, elveszítik köztartozás-mentességüket, így kedvezményektől esnek el.
Lapzártánkkor jött a hír, hogy a kincstár a jövő héten utalja a normatív támogatást. Az oktatási államtitkárság közölte: az előző kormány tudatosan alultervezte a támogatás előirányzatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.