Az ünnepre várva

Alacsony forgalom mellett csekély mértékben gyengült tegnap a pesti parkett részvényindexe. A tőzsde forgalma a hatmilliárd forintot sem érte el – szakértők szerint a befektetők már a karácsonyra készülnek.

Munkatársunktól
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott tegnap az elmúlt időszakban megszokott tendencia: alacsony forgalom mellett csekély mértékben változott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe. A BUX tegnap 89,09 pontos, 0,42 százalékos csökkenés után 21 148,37 ponton állapodott, miközben a pesti parketten jócskán az átlagot alulmúló értékben cseréltek gazdát a részvények. A BÉT-en tegnap 5,6 milliárd forintos forgalmat jegyeztek fel, a kereskedésben a vezető papírok egy kivétellel gyengültek. Korábbi pozícióján csak a Mol tudott javítani, méghozzá 1,3 százalékot, dacára annak, hogy tegnap is folytatódott az INA-ügy. A horvát nyugdíjpénztári tagok érdekvédelmi szervezete ugyanis közleményt adott ki, és rögzítette: nem a horvát nyugdíjpénztári tagok érdeke, hogy a kaszszák felvásárolják az INA részvényeit. – A jelenség miatt a horvát pénzügyi felügyeletnek is fel kellett volna emelnie a szavát – fogalmazott az érdekvédelmi szerveződés. A Molon kívül a többi vezető részvény veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A Richter fél százalékkal, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal, az OTP pedig két százalékkal vált olcsóbbá. Szintén a nap krónikájához tartozik, hogy a Rába bejelentette: a cég öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá az amerikai Marmon–Herrington nevű, hajtásláncelemek gyártásával foglalkozó vállalattal.
Karácsonyi hangulat van a börzéken – értékelte a tegnapi kereskedést a távirati irodának nyilatkozva Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. A szakember felidézte, hogy a lagymatag kereskedési napon délután 3 óráig csupán a napi forgalom harmadát érték el, a részvények adásvétele az utolsó két órában kezdődött meg. Miró József szerint a kereskedés kezdetben – a nemzetközi folyamatok nyomán – optimista hangulatban telt, ám a nap végén az árak hirtelen esni kezdtek. Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője mindehhez annyit tett hozzá: a BUX index mérséklődését tulajdonképpen az OTP kétszázalékos visszaesése okozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.