Bajnoki aranyat érő új ingerek

2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mostanában, legutóbb huszonkét évvel ezelőtt nyert bajnoki aranyérmet férfi tőrben az UTE (akkor még Újpesti Dózsa), az idei vívó ob-n azonban Bíró Péter véget vetett a szűk esztendőknek. Az újpestiek 21 esztendős versenyzője – aki négy éve, szemtelenül fiatalon az MTK színeiben már állt a dobogó tetején – tegnap az Angyalföldi Sportközpontban az első helyért éppen egy MTK-vívót, Zalaba Pétert győzte le 15-13-ra. „Ha a szakosztályunk anyagi helyzetét nézzük, nagyjából olyan erősek vagyunk, mint az albán légvédelem, de nagyon jó kis társaság van nálunk, s állítom, Feczer Viktor a hazai fiatal edzőgeneráció legtehetségesebb képviselője” – húzta ki magát a döntő után László Dezső, az UTE szakosztályvezetője, dicsérve a Bírót is trenírozó szakembert.
A nőknél a bajnok húga, a 18 éves Bíró Fanni is kitett magáért, mert a nyolc között igencsak megszorongatta Knapek Edinát, de végül bejött a papírforma. Abban az értelemben is, hogy a négy közé még Mohamed Aida, Varga Gabriella és Kreiss Fanny került be, azaz összejött a komplett válogatott. Az első elődöntőben Mohamed 15-11-re verte Kreisst, majd jött a felettébb pikáns Knapek–Varga összecsapás. Hosszú éveken keresztül mindketten a korábbi szövetségi kapitánnyal, Bernát Zoltánnal készültek, jelenleg is csapattársak a Honvédban, ám november elején a balul elsült párizsi világbajnokság alatt – amelyen csapatunk csak kilencedik lett, egyéniben pedig egyetlen tőrözőnőnk sem jutott be a legjobb nyolcba – Varga úgy döntött, hogy edzőt vált, s immár Szelei Istvánnal dolgozik.
A jelek szerint jót tettek neki az új ingerek, mert 15-9-re legyőzte Knapeket, majd a döntőben 13-8-ra Mohamedet is. 7-2-es vezetésénél, amikor a pengéjét akarta meghajlítani, kettétörte, a nézőtérről Szelei mester nem kis derültséget kiváltva jegyezte meg: „Ez is azt bizonyítja, hogy a fizikai felkészülése jól sikerült.” S a döntő után a bajnoknő is felszabadultan nyilatkozott: „Bár három Világkupán is bejutottam a legjobb nyolcba, érmet nem szereztem, és ez az évem bizony nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Éppen ezért most nagyon örülök, hogy legalább a vége jó lett, ez az arany némileg visszahozza az önbizalmamat. A számszerű eredmények nem mutatják, hogy mennyire nehéz csatáim voltak, de azokat az akciókat, amiket elterveztem, sikerült megvalósítanom” – fogalmazott a sorrendben harmadik egyéni magyar bajnoki aranyát begyűjtő Varga Gabriella, hozzátéve, hogy azért még nincs vége az esztendőnek; ma a Honvéd csapatával is a dobogó legfelső fokán szeretne állni.
Az országos bajnokságon a tőrcsapatversenyek kilenc órakor kezdődnek az Angyalföldi Sportközpontban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.