Bővítik a sugárzó hulladék tárolóját

Dékány Lóránt
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nő a Bátaapátiban található Nemzeti radioaktívhulladék-tároló befogadóképessége 2012-re – közölte a múlt héten Hegyháti József, az üzemet működtető Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója. A Tolna megyei tárolóba eddig összesen 2400 hordó, paksi atomerőműből származó, kis aktivitású hulladékot szállítottak. A felszíni tároló jövőre még mintegy 600 hordót tud fogadni, ugyanis a létesítménynek ekkora kapacitásra van jelenleg engedélye. Hegyháti József hangsúlyozta, a jövő év legfontosabb feladata a felszín alatti létesítmény építésének folytatása lesz. Ekkor alakítják majd ki a két tárolókamrát 250 méteres mélységben. A gránit kőzetben létrehozott végleges tároló várhatóan 2012-től fogadhatja majd az atomerőmű hulladékait. Emellett a paksi kiégett kazetták átmeneti tárolójába – ötven évre – az idén 480 darab atomerőműben elhasznált fűtőelem került. A létesítményben már több mint 6500 kiégett kazettát helyeztek el eddig. Az ügyvezető leszögezte, négy újabb kamrával bővítik ezt a tárolót, ennek munkálataival a jövő év végére kell végezni.
A cég másik fontos feladata a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezésének megvalósítása. Hegyháti József közölte, a Nyugat-Mecsekben, Boda térségében már megtalálták a kutatók azt a kőzetet, amely alkalmas lehet a további vizsgálatokra, sőt akár egy majdani tároló befogadására is. Ez azonban csak 2013 után készülhet el. A társaság működéséhez az igazgató szerint 16,3 milliárd forintra van szükség jövőre, az összeget az Országgyűlésnek kell majd megszavaznia. Év végén egyébként távozik a társaság éléről a jelenlegi ügyvezető, aki nyugdíjba vonul, helyét Kereki Ferenc veszi át. Ő korábban a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal pécsi bányakapitányságán dolgozott tizenhat évet, később a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló kivitelezésénél építésvezetőként tevékenykedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.