Budapestet is szmogveszély fenyegeti

Munkatársunktól
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István főpolgármester tegnap reggel a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el további intézkedésig – derült ki a Főpolgármesteri Hivatal lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Eszerint a szálló por koncentrációja a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a jogszabályok által előírt tájékoztatási küszöbértéket, azaz a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. A mérőállomásokon mért adatok alapján a különösen a gyermekekre, időskorúakra és a krónikus betegekre veszélyes kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye vasárnap négy, hétfőn pedig már öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A fővárosi szmogriadó-rendeletnek megfelelően a főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkorlátozásra kérte. Mérsékletre kérik többek között a szilárd- és olajtüzelésű berendezések, kandallók, cserépkályhák ipari és lakossági használóit is.
Riasztást csak akkor kell elrendelni, ha a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra. A főpolgármester ekkor elrendelheti a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedésének tilalmát, légszennyező üzemek működésének felfüggesztését is. Ilyenkor az intézkedések másnap reggel 6-kor lépnek életbe. Elővigyázatosságból azonban már most javasolják, hogy a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, otthonukban pedig a szellőztetést. Miskolcon már napok óta érvényben van a szmogriadó riasztási fokozata, Veszprémben, Székesfehérváron, Pécsen, Kazincbarcikán a határérték több mint kétszerese a szálló por, de erősen szennyezett a levegő Sopronban, Dorogon és Salgótarjánban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.