Bűnbakok és volksbundisták

Mit akart Bleyer Jakab, és mit Basch Ferenc? Kik léptek be a Volksbundba? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik hétfőn a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hullámzóan alakult az 1920-as országcsonkítás és az 1946-ban megkezdődött kitelepítés között a magyarországi német nemzetiség kulturális és politikai élete: míg a húszas években inkább az asszimiláció és a magyar kormánnyal való együttműködés dominált, addig a harmincas években egyre inkább a Berlinnel rokonszenvezők kerültek többségbe. A hazai német nemzetiség Horthy-kori törekvéseit azonban semmilyen körülmények között nem lehet megítélni úgy, mint a második világháború után, amikor a kollektív bűnösség elvét alkalmazva százezreket üldöztek el hazájukból.
Trianon után 1,5 millióval kevesebb német élt Magyarországon, de arányait tekintve a legjelentősebb magyarországi nemzetiséggé vált. A csonka Magyarországon maradt németek száma kétmillióról félmillióra, arányszámuk a teljes lakosságon belül 9,7 százalékról 6,9 százalékra csökkent. Marchut Réka történész, a budaörsi Heimatmuseum munkatársa elmondja: a magyarországi németek több mint nyolcvan százaléka vidéken élt, és több mint 56 százalékuk agrár jellegű tevékenységet folytatott, ráadásul döntő többségük a Dunántúlon, annak is nyugati és déli részén, illetve a főváros környékén lakott.
A magyarországi németek kulturális képviseletét már a dualizmus idejében vállaló Bleyer Jakabot a trianoni tárgyalásra készülő magyar kormány nemzetiségügyi miniszternek nevezte ki. Megbízatása 1919 augusztusa és 1920 decembere között tartott, amikor rendeletet hozott a nemzeti kisebbségek egyenjogúsításáról, és engedélyezte pártjaik működését. Grósz András történész-levéltáros szintén a múzeum munkatársaként úgy véli, hogy a békediktátum életbelépése után a kabinetnek többé nem állt érdekében a kisebbségügy miniszteriális szintű kezelése, ráadásul a társadalomban elterjedt a nemzetiségiek hibáztatása a példátlanul igazságtalan Párizs környéki rendezés miatt. Így 1921 után a nemzetiségiekkel szemben korábban gyakorolt nagyvonalúságot felváltotta az asszimiláció kormányzati kívánalma. Ellentétes gyakorlathoz vezetett, hogy míg a húszas években a kormány erőteljesen fellépett a határon túli magyarság érdekében, addig a magyarországi kisebbségek iránt kevésbé volt megértő.
Minőségi változás állt be a félmilliós német kisebbség életében 1924-ben, hiszen megalakult a Magyarországi Német Népművelődési Egyesület, amelynek elnöke Gratz Gusztáv volt. 1933-ig a szervezet 86 helyi szervezetében 12 ezer tag működött, ami a hazai németek 2,4 százalékát tette ki. A Bethlen-kormány idején Bleyer egyre inkább szembekerült Gratzcal, hiszen míg utóbbi a „konszolidált” irányvonalat képviselte, és a konszolidációs kabinettel való együttműködést hirdette, addig előbbi fokozatosan elfogadta azt az elméletet, hogy a magyarországi németeket az össznémetség keretében is el kellene helyezni, nem csak a magyar államon belül. Ennek ellenére Bleyer támogatta a magyar revíziós törekvéseket, és mozgalmával 1927-ben csatlakozott a Magyar Revíziós Ligához. 1928–30-ban fordulat állt be Bleyer koncepciójában, amennyiben végleg szakított a kormánypárti politizálással. Ennek következtében viszont elszigetelődött, és mind a radikális, mind a mérsékelt szárny kritizálta tevékenységét. Bleyer és Gratz irányvonalának vitáját mindkét kutató kulcskérdésnek nevezi, hiszen ennek nyomán már a húszas években kialakult az a feszültség, amely növekedve végül a magyar államhoz való lojalitást elváró kormányzati álláspontjának és a volksbundisták disszimilálódást hirdető programjának ellentétéhez vezetett.
A harmincas évek első harmada három nagy fordulatot kiváltó változást hozott magával. Az 1930-as népszámlálás során csak 478 ezer magyarországi németet találtak, amivel 6,9 százalékról 5,5 százalékra csökkent a számuk. Gömbös Gyula 1932-es kormányra kerülése egyet jelentett a magyarországi nemzetiségi törekvések akadályozásával. Végül 1933 elején hatalomra került Hitler, Bleyer pedig az év végén meghalt. Grósz András szerint ekkor nemzedékváltás zajlott le a magyarországi német nemzetiség értelmiségén belül, amelynek következményeként a harmincas évek középső harmadában egyre inkább elmérgesedik a mérsékelt nemzetiségiek és a német völkisch felfogást elfogadók közötti vita. A nácik által propagált völkisch ideológiát elsősorban Huss Richárd és Basch Ferenc tette magáévá és képviselte Magyarországon. Ennek hatásához járult hozzá, hogy a hitleri Németország 1937-től kezdve egyre erőteljesebben befolyásolta a határain kívüli németek életét.
A Volksbund 1938. november 26-án alakult meg Basch vezetésével, a Teleki-kormány engedélyével. A Volksbund ugyan kezdetben csak a magyarországi németség kulturális képviseletét látta el, de fokozatosan Berlin eszközévé vált. Marchut Réka álláspontja szerint a szervezet célja az volt, hogy a magyar és német tudattal is rendelkező nemzetiségieket kizárólag a német identitás felé tolja el. 1938 és 1940 között a magyar kormány igyekezett csökkenteni a Volksbund szerepét és a náci támogatás mértékét. Ehhez képest érdekes tény, hogy az 1939-es választáson a Teleki-féle kormánypárt szövetségeseként indult a Volksbund, hogy a német hátszéllel dolgozó nyilasok vitorlájából kifogja a szelet. A harmincas-negyvenes évek fordulóján újabb változások álltak be a magyarországi németek életében. Az 1938 és 1941 közötti területgyarapodással a magyarországi német kisebbség Délkelet-Európa legnagyobb német népcsoportja lett, hiszen a visszacsatolások eredményeként Berlin becslései szerint már nyolcszázezer német élt a megnagyobbodott Magyarországon. A visszatérő erdélyi szászok és bánáti svábok között ráadásul többen voltak olyanok, akik rokonszenveztek a náci Németországgal, és az anyaországi Volksbundhoz képest erősebb népi német szervezetet építettek ki. A disszimilálódást erősítette, hogy Hitler 1939 októberében áttelepedési kampányt indított – amely a magyarországi németek körében nem talált visszhangra –, és 1940-től beindult a Németország által is támogatott név-visszanémetesítési folyamat.
Kilencszáznegyven augusztusában, Észak-Erdély visszacsatolásának ellentételezéséért, a Teleki-kormány aláírta a bécsi népcsoportegyezményt, ennek értelmében a Volksbund lett a magyarországi németek egyedüli hivatalos képviselője. Ettől kezdve Berlin egyre agresszívabb nemzetiségi követelésekkel lépett fel a mindenkori magyar kormánnyal szemben. Ennek része volt az 1942 és 1944 közötti három SS-toborzás is – emlékeztet Grósz, hozzátéve, hogy az utolsó már nem önkéntes, hanem kényszersorozás volt.
A magyarországi német nemzetiség két világháború közötti törekvéseiről szól hétfőn az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: hétfő 22.05. Ismétlések: kedd 10.30; szerda 16.05; szombat 15.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.