Csábítónak tűnik a szabad árampiac

Évente akár 5–8 ezer forintot is megtakaríthatunk a villanyszámlánkból, amennyiben találunk olyan energiakereskedőt, amely lakossági fogyasztóknak is hajlandó szabadpiaci ajánlatot adni.

Dékány Lóránt
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetemes, vagyis hatóságilag szabott árú szolgáltatásban elérhető árnál nagyjából 10 százalékkal kedvezőbb ajánlatot kaphatunk jelenleg a piacon. A dolog szépséghibája, hogy nehéz az egyetemes szolgáltatókon kívül olyan kereskedőt találni, amelyik képes a nagyon alacsony éves fogyasztással rendelkező lakosságot ellátni, mivel ez komoly adminisztrációs, ügyfélkezelési terhet jelent. Ennek ellenére az egyetemes szolgáltatásban részt vevő E.ON üzletszabályzata is említ olyan tarifát, amelyet a lakossági szabadpiaci ügyfeleinek ajánl. Itt a villanyfogyasztás mértékétől függően két díjszabás létezik, ám mindkettő olcsóbb, mint amit egy budapesti háztartás az egyetemes szolgáltatásban kap. A szabadpiac rizikója, hogy megjósolhatatlan, vajon meddig tart a versenypiac árelőnye, hiszen az elsősorban a tőzsdei változások függvénye, míg a hatósági tarifa képes kivédeni az áringadozást.
Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.