Csekély érdeklődés

Nem változott tegnap a forint árfolyama, és visszafogott érdeklődés jellemezte a pesti tőzsde kereskedését is. Az eseménytelen napot az INA-ügy fejleményei színesítették.

Munkatársunktól
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett kismértékben gyengült tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX 0,44 százalékos csökkenés után 21 283,71 ponton állapodott meg. A pesti parketten 10,5 milliárd forintért cseréltek gazdát a részvények, s a vezető papírok egy kivétellel vesztettek értékükből. Csak az OTP javított pozícióján, ám a bankpapírok értéke is csupán 0,1 százalékkal nőtt. A Richter árfolyama ugyanakkor 1,6 százalékot esett, még úgy is, hogy a cég tegnap bejelentette: saját részvényeiből 17 338 darabot osztott szét a vállalat bónuszrészvény- programjának jogosultjai és a kimagasló teljesítményt nyújtó alkalmazottak között. Egyúttal közölte, hogy 8777 saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban.
A Magyar Telekom egy százalékot gyengült, míg a Mol 0,2 százalékkal vált olcsóbbá. Tegnap délután az olajipari társaság horvátországi szóvivője közölte: a Mol szerint az INA részvényeinek a zágrábi tőzsdén történt keddi drágulása mögött ellenséges, spekulációs és manipulatív okok lehetnek – jelentette az MTI, hozzátéve, hogy tegnap rekordot döntött az INA-papírok kereskedése. Egyes horvát lapértesülések szerint a nyugdíjalapok a horvát kormány segítségével szeretnék megszerezni a Mol elől a részvényeket. A magyar olajcég képviselője ennek kapcsán azt mondta: a vállalat kiváló kapcsolatot ápol a kormánnyal, s a történteket a horvát tőkepiaci felügyeletnek ki kellene vizsgálnia. A felügyelet estére ki is adott egy közleményt, amelyben felszólította a Molt, hogy tartózkodjon a részvénypiaci ügyletek jogszerűségének minősítésétől, a megalapozatlan kijelentések ugyanis alkalmasak a részvénypiac szereplőinek befolyásolására. Az elmúlt nap krónikájához tartozik az a bejelentés is, hogy jövőre megkezdi aktív üzleti működését a nem életbiztosítási tevékenységet végző CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
Erős maradt a forint: az eurót tegnap délután a bankközi piacon 275,26 forinton jegyezték az előző napi 275,38 forint után. Egy svájci frank 214,9 forintot ért az egy nappal azelőtti 213,45 forinthoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.