Csekélyke pluszban

Az elmúlt napokhoz képest jóval nagyobb forgalmat hozott a hét utolsó kereskedése a Budapesti Értéktőzsdén, amelynek részvényindexe alig észrevehető emelkedést mondhatott magáénak. A forint eközben tovább erősödött.

Munkatársunktól
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag körüli forgalom mellett tulajdonképpen helyben járt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: a BUX alig észrevehető, mindössze 2,49 pontos, 0,01 százalékos emelkedés után
21 218,27 ponton állapodott meg. A pesti parketten 18,8 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, a vezető papírok vegyesen szerepeltek. Miközben a Mol egy százalékot erősödött, addig az OTP árfolyama nem változott, a Magyar Telekom és a Richter pedig veszített értékéből. Előbbi értéke 0,2 százalékkal csökkent, míg utóbbié 1,9 százalékkal.
Miközben a Richter olcsóbbá vált, szektortársa, az Egis több mint két százalékkal drágult. Mindebben szerepet játszhatott, hogy az Egis tegnap közölte: a cég igazgatósága részvényenként 120 forint osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a közgyűlésnek a 2009/2010. üzleti év eredményének terhére. A társaság 2011. január 26-án tartja éves rendes közgyűlését. A tegnapi nap krónikájához tartozik az a hír is, miszerint az Európai Beruházási Bank igazgatósága jóváhagyta azt a közel 110 millió eurós hitelkeretet, melyet a PannErgy Nyrt. a geotermikus projektjeinek finanszírozására kért. A cég tudatta: a hitelkeret nagysága a PannErgy 2007-ben kitűzött stratégiájának teljes hiteligényét fedezi.
A tegnapi kereskedést értékelve Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője az MTI-nek azt mondta: a forgalom nagyjából kétszer akkora volt, mint az elmúlt napokban, aminek magyarázata, hogy tegnap volt a decemberi határidők kifutásának utolsó napja, és a pozíciók zárása az azonnali piacra is forgalmat hozott. A szakember szerint biztató, hogy a forint továbbra is erős, ami szerinte az ország iránti bizalmat jelzi. A bankközi devizapiacon tegnap délelőtt erősödött fizetőeszközünk, ám a nap végére enyhe korrekciós jelek mutatkoztak. Így tegnap késő délután egy euró 273,18 forintot ért az előző napi 274,06 forintos árfolyamhoz képest. A svájci frank 213,77 forinton állt tegnap délután a csütörtöki 214,01 forint után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.