Csökken a hallgatók száma

Jövőre 2550 fővel kevesebb hallgatót vesznek fel államilag finanszírozott képzésre, mint az idén. Csaknem ötven százalékkal több egészségügyi szakember képzését finanszírozzák, mint az idén, a gazdaságtudományi képzéseken azonban jelentősen csökken az államilag finanszírozott hallgatók száma.

2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes sajtóhíreknél jóval csekélyebb mértékben, 56 ezerről 53 450 főre csökken jövőre a felsőoktatásba újonnan felvehető államilag finanszírozott hallgatók száma – derül ki a Magyar Közlönyből, amely ismerteti az ezzel kapcsolatos kormányrendeletet. A képzéstípusok közül a diploma nélkül záruló, többek szerint kétséges munkaerő-piaci jelentőségű felsőfokú szakképzésekre vesznek fel lényegesen kevesebb hallgatót, az alap-, az osztatlan, illetve a mesterképzésekre felvehető hallgatók száma lényegében nem változik. Alapszakokra 40 610-en, mesterszakokra 19 600-an, doktori képzésre 1300-an, felsőfokú szakképzésre pedig tízezren juthatnak be jövőre államilag finanszírozott képzésre.
A kormány jelentős létszám-átcsoportosításokat hajtott végre a képzési területek között: több mint 20 százalékkal csökken a gazdaságtudományi képzésekre felvehető, államilag finanszírozott hallgatók száma, és 25 százalékos veszteséggel számolhat a természettudományi terület. Kevesebb lesz az államilag finanszírozott bölcsészhallgatók száma is, de ott csak kismértékű a csökkenés.
Az átcsoportosítások nyertese az orvos- és egészségtudományi, az informatikai és a természettudományi terület. Az orvos- és egészségtudományi területen csaknem 50 százalékkal több fiatal tanulmányait finanszírozza az állam. A természettudományi alapképzéseken 20, az informatikai területen 30 százalékkal több államilag támogatott hallgató tanulhat. A pedagógusképzéseken 10 százalékkal emelkedik az államilag támogatott keretszám.
A kormány már a jövő évi költségvetés indoklásában világossá tette, hogy 2011-ben csökkenteni fogja a felsőoktatásba felvehető, államilag támogatott hallgatók számát. Az indoklás szerint ennek következtében nagymértékben erősödik majd a verseny, ami hozzájárul a felsőoktatás minőségi színvonalának emelkedéséhez. A kormány szerint csökken majd a hallgatók lemorzsolódási aránya, így várhatóan nem lesz kevesebb a diplomás.

Határidő. Ma lehet utoljára jelentkezni a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgákra. A tanulóknak 2010. december 10-ig a www.oh.gov.hu honlapról letölthető tanulói jelentkezési lapon kell a kérelmet benyújtaniuk abba a vizsgát meghirdető középiskolába, ahol a központi vizsgát meg kívánják írni. A központi felvételikre jövő év január 21-én és 22-én kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.