Debrecen-díj az izraeli rákkutatónak

2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ráksejtek osztódásában kulcsfontossággal bíró növekedési faktorok leírásáért és több gyógyszermolekula felfedezéséért Yosef Yarden kapta a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) idei Debrecen-díját. A tízezer euróval járó elismerést tegnap adta át a díjat alapító Fésüs László és Paragh György, a DEOEC elnöke az izraeli profeszszornak. A Debrecen-díjat 2003-ban hozták létre azzal a szándékkal, hogy a molekuláris orvostudományban elért kimagasló eredményeket elismerjék, illetve azért is, hogy a DEOEC-et markánsabban bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe – mondta Fésüs László. Paragh György arról szólt, a hét eddigi díjazott mindegyike jelentősen hozzájárul az utóbbi tíz év leghatékonyabb terápiáinak kifejlesztéséhez.
J. Craig Venter, a 2003-as díjazott az ember teljes örökletes információtartalmának, az emberi DNS-nek a nukleotidsorrendjét fejtette meg. Thomas A. Waldmann az immunválasz szabályozásának mechanizmusát kutatva súlyos immunbetegségek, tumorok, fertőzések gyógyítását alapozta meg. Az elmúlt évek díjazottai között volt Alain Fischer, aki több, korábban nem ismert immunhiány-betegséget írt le, elsőként fejlesztett ki ezek gyógyításában hatásos génterápiás módszert. Axel Ullrich, a tavalyi nyertes a mellrák gyógyításában hatásos szer felfedezésével tűnt ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.