Egykamarás lehet majd a parlament

Munkatársunktól
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egykamarás lesz továbbra is az Országgyűlés, huszonhét képviselő szavazott ugyanis erre a megoldásra, csak Salamon László (KDNP), az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnöke voksolt a kétkamarás rendszer mellett. Az elnök úgy érvelt, a kétkamarás rendszer kedvezően hatna a parlament munkájának színvonalára, az alkotmányos politikai rendszer működésére, illetve közelebb vinné az emberekhez a politikát.
A bizottság, amely tegnap elfogadta az új alkotmány koncepcióját, támogatta azt a megoldást is, amely szerint a köztársasági elnök a parlamentet súlyos bizalomvesztés esetén feloszlathatja. Mint Salamon László a tanácskozáson bejelentette: a grémium tevékenysége ezentúl arra szorítkozik, hogy előterjesztőként a parlament elé vigye a szabályozási javaslatot. Ezt egy határozati javaslattal teszik meg, amelynek mellékleteként terjesztik az Országgyűlés elé az alkotmánykoncepciót.
A képviselők úgy vélték, a szakértők segítségével sikerült megfelelő színvonalú koncepciót készíteniük. Megjegyezték: a feltételezésekkel ellentétben nincs szó arról, hogy visszaállítanák a királyságot, vagy elnöki rendszert hoznának létre. Néhány javaslatról ugyanakkor a tegnapi ülésen nem szavaztak, a képviselők úgy látták, ezekről a plenáris ülésnek kell majd döntenie. Mindemellett támogathatónak vélték a termőföld, az energiaforrások, a természeti kincsek és a kulturális javak alkotmányos védelmét.
Az eseti bizottság kormánypárti tagjai több pontból álló határozatot fogadtak el. Ebben felkérték a kormányt: dolgozza ki az új alkotmányról szóló törvényjavaslatot és azt – a szabályozási elveknek megfelelő tartalommal – jövő március 15-ig terjessze az Országgyűlés elé. A koncepció parlamenti elfogadása után az alaptörvény szövegét az igazságügyi tárca fogalmazza meg, az alkotmány végleges tartalmáról pedig az Országgyűlés dönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.