Egyszerre sietség és tétovázás

2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program szerint a vívók országos bajnokságán kard egyéniben szombaton 15 órakor kezdődtek volna a négyes döntők, ehelyett a férfiaknál fél kettőkor már megvolt a győztes is. Ám az Angyalföldi Sportközpontba késve érkezők pechjénél nagyobb baj, hogy a hazai szövetség vezetése kapitánykérdésben a múlt héten nem tudott dűlőre jutni, holott itt tényleg lenne ok a sietségre. A párbajtőrözőknél már az is tudható, hogy a január 3-án kezdődő tatai edzőtáborozás során kik laknak majd egy szobában, a gazdátlan kardozók (és tőrözők) élére viszont csak január 14-én neveznek ki szakvezetőt. Így a harmatos párizsi vb-szereplés után éppen két hónap megy veszendőbe, ami nem éppen szerencsés az olimpiai kvalifikációs sorozat beindulása előtt. Főleg úgy, hogy rossz a „rajtpozíciónk”, a 2007-ben vb-aranyérmes, tavaly vb-3. férfi kardcsapatunk csak 10. a világranglistán, ami kevés a londoni részvételhez. A sportág berkein belül többen is azon az állásponton vannak, hogy nemcsak kapitányokat kellene találni, de a felső vezetésre is ráférne a vérfrissítés szakmai alapon, Abay Péter és Kovács Tamás szerepvállalását mindenképpen kívánatosnak tartanák, a kardozókat pedig a Pézsa Tibor, Szabó Bence kettős irányíthatná.
Kardcsapatunknak jelen helyzet szerint a kvótához a világranglista ötödik helyére kellene előrukkolnia, ami az egyéni képességek alapján nem lehetne gond, hiszen Szilágyi Áron 4., Iliász Nikolász 14., Decsi Tamás 15., Nemcsik Zsolt 16. a rangsorban, a 39. Lontay Balázsról pedig azért sem lehet megfeledkezni, mert szombaton ő nyerte meg a magyar bajnokságot. A BVSC versenyzője tagja volt a három évvel ezelőtti világbajnok együttesnek, a párizsi vb-csapatból kimaradt, ám kérdésünkre elmondta, nem ez motiválta. „Ami történt, megtörtént, nem visszafelé nézek, hanem előre; azt szeretném bizonyítani, hogy a 2011-es csapatban helyem van” – jegyezte meg Lontay, aki az aranyért Hamar Balázst verte 15-7-re. A nagy meccse a négy közé jutásért Szilágyival volt, őt 15-14-re győzte le, Szilágyi pedig előtte Decsi ellen nyert 15-14-re. Nemcsik a négy között nagy előnyről Hamartól kapott ki egyetlen tussal, saroksérüléssel bajlódva azonban nem volt elégedetlen a bronzzal sem. Iliászt a nyolc között Gémesi Csanád verte 15-7-re, így a vb-csapatból csak Nemcsik állhatott fel a dobogóra. A női versenynek, akárcsak tavaly, Benkó Réka velőt rázó sikítása vetett végett, de baj most sem történt, csak annyi, hogy a gödöllői lány a döntőben ezúttal Garam Nórát győzte le 15-7-re, és nagyon örült.
Tegnap a csapatversenyekben a férfiaknál a Vasas, a nőknél a BSE bizonyult a legjobbnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.