Együtt a Makám és a Kolinda

Egy karácsonyi koncert erejéig újra összeáll a nyolcvanas évek első felének legendás világzenei csapata, a Makám & Kolinda, amely a Millenáris Teátrumban ad koncertet szerda este nyolc órakor.

Munkatársunktól
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillaglovaglás. Élő lemezfelvételt készít az A38-as hajón ma este nyolckor a Vágtázó Csodaszarvas, amely a harmadik, Csillaglovaglás című korongját rögzíti a koncerten. Az akusztikus punkot, pszichedelikus törzsi zenét játszó Vágtázó Csodaszarvast a hasonlóan energikus, etno funk műfajként is meghatározott muzsikát képviselő Kerekes Band műsora előzi meg. A két zenekar ma esti találkozását a világmegváltó népzene éjszakájának nevezik, mivel két ilyen produkció találkozása szerintük elképesztő energiákat szabadíthat fel a közönségből és a zenészekből is.


Megalakulása 30. évfordulóját ünnepli a Makám & Kolinda, az az együttes, amelyik meghatározta a hazai világzene történetének korai szakaszát. Az 1980 és 1984 között működött formáció a Dabasi Péter-féle Kolinda és a Krulik Zoltán kompozícióira épülő C. S. Ö. (Creatív Stúdió Öt) együttesekből jött létre, majd 1984-ben újra szétvált, akkor már Kolinda és Makám neveken. Amíg a Kolinda a Kárpát-medence és a Balkán zenei világát, Krulik Zoltán a később a Makámmal is folytatott stílust képviselte: szerzeményei az improvizatív kamarazene, a kortárs dzsessz és az észak-indiai klasszikus zene erőteljes hatását mutatták. A két zenei világ találkozása kivételes sikereket hozott az itthon akkoriban még csak szárnyait bontogató „worldmusic” irányzatnak: a Makám & Kolinda a legnagyobb világzenei fesztiválok sztárzenekaraként járta be Nyugat-Európát, s két lemezük jelent meg Hollandiában, a Makám és Kolinda (1982) és az On the Way (1984), az előbbit később a Hungaroton itthon is kiadta. Amikor a Kolinda és a Makám útjai elváltak, a siker mindkettőjüket tovább kísérte: a rangos nemzetközi fellépések mellett mintegy harminc, többszörös arany- és gyémántlemezt készítettek külföldi és magyar kiadók gondozásában.
A harmincéves jubileum nemcsak az egykori közös, már szinte legendásnak számító dalokat hozta felszínre, hanem a későbbi számokat is, azokat, amelyek a szétválás után keletkeztek, egészen napjainkig. A legújabb szerzemények mellett az előadók meglepetéseket is ígérnek, amelyek részeként Bognár Szilvia, Kováts Dóra, Szalai Péter és Mizsei Zoltán is színpadra lép szerdán a Makám & Kolinda tagjai mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.