Elfogták a francia óvodai túszejtőt

Négy óra fogság után épségben kiszabadultak azok az óvodások, akiket egy 17 éves, depresszió miatt kezelés alatt álló és öngyilkosságra készülő fiatalember ejtett túszul tegnap Franciaországban. A fiú kardokkal hadonászva vette át a hatalmat az óvodában, majd a túsztárgyaló rábeszélésére néhány óra alatt a húsz gyermeket és az óvónőt is elengedte. A túszejtőt elfogták.

2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz, 4 és 6 év közötti gyermeket ejtett túszul tegnap reggel egy 17 éves fiatalember a franciaországi Besancon város egyik óvodájában. A fiatal – akinek a nevét nem közölték – reggel fél kilenckor két karddal hadonászva rontott be a Charles-Fourier óvodába, majd egy egész csoportot a hatalmába kerített. – Csak annyit tudunk, hogy akart valamit – tájékoztatta a France Info rádiót Jean-Louis Fousseret, Besancon polgármestere. A helyi hatóságok riasztották a francia rendőrség készenléti csoportját, az óvoda többi termét kiürítették, az épületet kordonnal vették körül.
Miközben a strasbourgi székhelyű elitalakulat tagjai az intézmény minden szegletét átkutatták, a csapat túsztárgyalójának sikerült telefonos kapcsolatba lépnie a túszejtővel. A tinédzser követelései igen zavarosak voltak, a polgármesteri hivatal közlése szerint lőfegyvert kért a kintiektől, hogy véget vessen az életének. Később kiderült, hogy a zavartan viselkedő fiatalt depressziós tünetei miatt kezelik, és egy ideje nem vette be a gyógyszereit. Jean-Marc Magda, a város polgármesteri kabinetjének vezetője a Reutersnak azt mondta, felvették a kapcsolatot a személyiségzavaros fiatalember kezelőorvosával.
A túszejtés hírére a környék pillanatok alatt megközelíthetetlenné vált az utcán és a járdán álló autók miatt, amelyeket feltehetőleg a helyszínre rohanó szülők hagytak ott – közölte a L’ Expresszel egy helybéli. A kétségbeesett hozzátartozók a biztonsági zóna határán toporogtak, mögöttük mentő- és tűzoltóautók sokasága várakozott. A polgármesteri hivatal viszonylag nyugodt helyzetről számolt be és arról, hogy pszichológusokat küldtek az óvodához, hogy segítsenek a szülőknek.
A túsztárgyaló és a fiatalember többször is beszélt telefonon, ennek köszönhetően a fiú 10 és 11 óra között előbb egy, majd öt és újabb nyolc gyermeket szabadon engedett. Minden esetben az óvónő kísérte őket biztonságba, majd visszatért a többi, bent maradt aprósághoz.
Egy órakor még mindig túsz volt öt-hat kisgyermek és az óvónő, a támadó azonban végül őket is épségben elengedte – közölte a l’Est Républicain. A magára maradt, öngyilkosságra készülő fiút a túsztárgyaló igyekezett megnyugtatni, majd hirtelen rajtaütöttek a kommandósok, elektromos sokkolóval ártalmatlanná tették és elfogták.
A túszdráma után Luc Chatel oktatási miniszter, aki órák óta a helyszínen volt, megköszönte az óvónő helytállását és a hidegvérét, amellyel segítette a szerencsés kimenetelt. Az óvónő beszámolója szerint valójában nem voltak veszélyben, a fiú nem akarta bántani őket.
Legutóbb 1993-ban történt hasonló túszdráma. Párizs előkelő Neuilly-sur-Seine negyedében két napig tartott fogva hat kislányt és a nevelőjüket egy férfi. Tizennyolcmillió dollárt követelt az áldozatok szabadon bocsátásért. Végül agyonlőtték a rendőrök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.