Elismerések a népművészet mestereinek

Munkatársunktól
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegyen vehették át munkájukért a Népművészet Mestere díjakat, amelyet alkotó- és előadóművészek kaphatnak. Bár az elismerést általában augusztus 20-án adományozzák, idén csak tegnap nyújtotta át azokat Réthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza kulturális államtitkár a Hagyományok Házában rendezett bemutatkozó gála és virtuális kiállítás kíséretében. Ebben az évben 45 anyaországi és határon túli jelöltből választotta ki a kuratórium a kulturális szaktárca, majd annak minisztere által a kormány elé terjesztett listát.
A díjat tegnap Cselényi József néptáncos, Csepeli István faragó, Cz. Tóth Hajnalka hímző, Hideg Istvánné énekes, mesemondó, Nagy Mária és Vidák István alkotóművészek, Réti János néptáncos, Schneider Péterné bútorfestő Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, Tímár János népzenész, Toldi István mesemondó, valamint Verseghy Ferenc fazekas vehette át. A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tevékenysége és tudása 2008-ban felkerült a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti listájára.
Ma este nyolctól a díjazottak közül többekkel is találkozhatunk a Fonóban, ahol a rendhagyó Utolsó Óra táncházban lépnek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.