Engedett Észak-Korea

Hírösszefoglaló
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenyegetései ellenére nem indított tegnap ellentámadást Észak-Korea déli szomszédja ellen, miután a dél-koreai hadsereg kisebb amerikai személyzet segítségével végrehajtotta másfél órás tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő Jonpjong szigetén. Dél-Korea legutóbb november végén tartott itt hadgyakorlatot, akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő szigetet, és a támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt. Dél-Korea válaszul ugyancsak ágyúzta Észak-Korea területét. Az 1950–53-as koreai háború óta ez volt a legsúlyosabb összetűzés a két ország között. A két Korea között március végén éleződött ki a feszültség, amikor a Sárga-tengeren elsüllyedt a dél-koreai Cshonan korvett, és életét vesztette 46 haditengerész. Májusban egy nemzetközi vizsgálóbizottság bizonyítottnak találta, hogy a hajót egy észak-koreai torpedó süllyesztette el.
A tegnapi lőgyakorlat megkezdésekor dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy eltántorítsák Észak-Koreát egy esetleges katonai ellenművelettől – jelentette az MTI. Szöul arra figyelmeztetett, hogy ha megismétlődik a támadás, dél-koreai harci gépek azonnal csapást mérnek az észak-koreai katonai támaszpontokra. Észak-Korea meggondolatlan katonai műveletnek nevezte a déliek lőgyakorlatát. A phenjani vezetés szerint nem érdemes reagálni egyenként minden katonai provokációra.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap sürgősséggel összeült, hogy határozatot hozzon a konfliktussal kapcsolatban, de a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt ez nyolc és fél órányi tanácskozás után sem sikerült. Kína ellenállt annak a kísérletnek, hogy elítéljék Észak-Koreát, mondván, hogy ezzel provokálnák Phenjant. Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) kínai külügyminiszter-helyettes Pekingben kijelentette, hogy senkinek nincs joga háborút kirobbantani a Koreai-félszigeten.
Nem sokkal a dél-koreai lőgyakorlatt előtt Phenjanban közölték Bill Richardsonnal, hogy Észak-Korea hajlandó visszaengedni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit a jongbjoni nukleáris központba. Az amerikai Új-Mexikó állam kormányzója közvetítési szándékkal, de hivatalos kormánymegbízatás nélkül utazott Észak-Koreába. Phenjan beleegyezett abba is, hogy megfontolja az Észak- és Dél-Korea közötti katonai forródrót helyreállítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.