Erősödő áradás a Közép-Tiszán

Szentestére ér a tiszai árhullám Szolnokra, ahol a szakemberek szerint nyolc és fél méteren tetőzik majd a folyó. Országszerte továbbra is több ezer kilométeren védekeznek az ár- és a belvíz ellen. Az Európai Unió jelentős összeget ítélt meg a tavaszi vízkárok enyhítésére.

Nagy Áron
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készenlétben a balatoni jégtörők. Évtizedek óta nem tapasztalt károkat okozhat a Balatonon, ha a jelenlegi, 127 centiméteres vízállásnál fagy be a tó. Három jégtörő hajó már bevetésre készen áll a vízügyi igazgatóság siófoki kikötőjében, de a viharjelző obszervatórium szerint a hét végéig a most 0,8 Celsius-fokos víznek csak a hártyásodása várható. A szántód–tihanyi komp folyamatosan közlekedik, a három-négy centis jég még nem akadályozza a vízi átkelést. (G. J. A.)


Egyre erősebb áradással számolnak a szakemberek a Tisza középső szakaszán, mivel a folyón az árhullám tegnapi tokaji tetőzése után tovább haladt dél felé – derült ki az illetékes szakhatóság tájékoztatásából. A rendelkezésre álló adatokból arra következtetnek a területi vízügyi igazgatóságnál, hogy a Tisza Tiszafürednél december 21-én 745–770 centiméter közötti, míg Szolnoknál szenteste tetőzik 845–875 centiméter közötti tartományban. A mellékfolyókon a vízszint emelkedése lassul, helyenként már apad is. Jelenleg 12 megye 253 településén folyik ár- és belvízvédelmi védekezés – mondta el lapunknak Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A Lónyai-főcsatorna alsó szakaszán, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred között, a Bodrogon, valamint a Hortobágy–Berettyó felső szakaszán (összesen 442 kilométeren) továbbra is harmadfokú, míg a Tiszán Veresmart és Zalkod között, Tiszafüred és Doba között, a Krasznán a Lónyai-főcsatorna felső szakaszán, a Hortobágy–Brettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön, valamint a Hármas-Körösön (összesen 2757 kilométeren) másodfokú volt a készültség.
Belvíz miatt 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság 77 szakaszán védekeznek. Ezeknek többségében (58 szakaszon) másodfokú, míg 12 esetén harmadfokú a készültség. Petróczi Tímea hozzátette, a következő napokra előre jelzett hideg, száraz időjárásnak köszönhetően valószínűleg nem romlik tovább a helyzet.

Uniós támogatás. Az Európai Bizottság szolidaritási alapjából 182 millió eurónyi támogatást hagyott jóvá a májusi és júniusi árvízkatasztrófák okozta károk enyhítésére öt tagállam és Horvátország kérelme alapján. Lengyelország 105, Szlovákia 20, Magyarország 22, Csehország és Románia 5-5, Horvátország pedig csaknem négymillió euróban részesül. A márciusban várható kifizetés előtt az összegeket a költségvetési hatóságnak jóvá kell hagynia. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.