Ésszerű párbeszéd Pozsonnyal

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök jelentette be tegnap Pozsonyban, hogy megállapodásra jutottak Orbán Viktorral a szlovák és a magyar gázvezetékrendszer összekapcsolásáról, amit a magyar miniszterelnök Közép-Európa energiabiztonsága szempontjából történelminek nevezett, tekintettel arra, hogy ezáltal kiépülhet a Baltikumot az Adriával összekötő északi–déli ellátórendszer.

Neszméri Sándor
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreállítani a szavahihetőséget. Az euró védelme első számú feladat a politikusok számára az Európai Unióban – mondta a magyar miniszterelnök tegnap, uniós elnökségi körútja bécsi állomásán. Az osztrák miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után Orbán Viktor kiemelte, hogy létre kell hozni egy állandó válságkezelő mechanizmust az euró védelmében. Hozzátette, az elnökségi fél év lehetőség arra, hogy Magyarország helyreállítsa az elmúlt nyolc évben elvesztett szavahihetőségét. (MTI)


A két miniszterelnök azonban azt is elismerte, több olyan kérdés is van a szlovák–magyar kapcsolatokban, amelyek megítélésében nagyon messze van a két fél álláspontja, ilyen például a kettő állampolgárság megítélése is, de – mint Orbán Viktor elmondta – már zajlanak a tárgyalások a két ország vegyes bizottságai között, s bízik abban, hogy a higgadt és ésszerű párbeszéd közelíteni fogja a felek álláspontját.
Orbán Viktor pozsonyi látogatása része annak a körútnak, amely a magyar EU-elnökségre való felkészülést szolgálja, ennek kapcsán szó volt a miniszterelnöki megbeszélésen a közös érdekekről is, mint Horvátország felvétele az Európai Unióba, a schengeni övezet kibővítése Romániával és Bulgáriával, a Duna-stratégia megalkotása, illetve a gazdasági válság európai szintű kezelése a kis- és középvállalkozók támogatásával, a munkahelyteremés szándékával. Újságírói kérdésekre válaszolva a két miniszterelnök egybehangzóan erősítette meg, a szlovák–magyar viszonyt az észszerű tárgyalásokkal, az egymásra utaltság tudatosításával lehet javítani, a politika dolga nem lehet – Iveta Radicová megfogalmazása szerint –, hogy „durva nacionalizmussal vörösiszapként lepje el az emberek lelkét”. A miniszterelnöki találkozón Iveta Radicová hivatalos látogatásra hívta magyar partnerét, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A látogatásra fél éven belül kerül sor.
A magyar miniszterelnök a megbeszéléseket megelőzően találkozott Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártja elnökével is, aki arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy csalódottak a szlovákiai kisebbségeket érintő törvényhozási folyamatok lassúságában. A megbeszélés központi témája azonban a határ menti és a határon átnyúló együttműködés kérdése volt, Orbán Viktor és az MKP politikusai megerősítették, azok fejlesztésében, hatékonyságuk növelésében érdekeltek.
Kovács László volt magyar külügyminiszter úgy vélte tegnap, hogy Orbán Viktornak nemcsak az MKP, hanem a Híd – Most vegyes párt elnökével is találkoznia kellett volna. Bugár Béla elutasítása „nemcsak udvariatlan dolog, hanem súlyos hiba is” – közölte az MSZP külpolitikusa, aki szerint a Híd – Most a magyarságot is képviseli a pozsonyi parlamentben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.