Európa a hó és a fagy fogságában

Több tízezer, az ünnepekre hazautazni készülő ember ragadt a repülőtereken a hét végén, miután Európa-szerte káoszt okozott a hóesés. Ferihegyet mindössze néhány órára zárták be még szombaton, hiába tiszták azonban a budapesti légikikötő kifutópályái, sok esetben nem érkeznek nemzetközi járatok.

Győr Ágnes
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok karambol haláleset nélkül. A jeges utakon 238 baleset volt a hétvége első felében, ám egyik sem volt halálos kimenetelű. 19 esetben súlyos, 36-ban pedig könnyű sérülést szenvedtek az áldozatok. További 183 esetben személyi sérülés nem történt – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság jelentésében.


Bár a hóesés miatt Ferihegyet mindössze néhány órára kellett bezárni szombaton, a hétvége második felében is rengeteg járatot töröltek a repülőtéren. A zimankós tél ugyanis több nagy európai repülőtéren okozott hatalmas káoszt – mondta el lapunknak Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. A szakember szerint több száz, esetleg több ezer utas maradt Budapesten a hét végén. A karácsonyi időszak miatt ráadásul szinte semmi esélyük arra a pórul járt utasoknak, hogy át tudják tettetni foglalásukat egy közeli időpontra. Míg Ferihegyen nyolcvan különféle hóeltakarító gépből álló flotta végzi a kifutópályák tisztítását, más országokban – mint például Anglia – évek óta nem tettek lépéseket az egyre fokozódó telek viszontagságainak a kiküszöbölésére – fejtette ki a szóvivő.
A világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőterét, a londoni Heathrow-t vasárnap teljesen lezárták az érkező forgalom előtt, és a menetrendben szereplő több mint hatszáz induló járat közül is mindössze hét kapott felszállási engedélyt. Csak a Heathrow-ról 400 ezren utaztak volna el ezen a hétvégén karácsonyi üdülésre, a járattörlések miatt azonban országszerte százezrek nem jutottak el úti céljukba – közölte a távirati iroda. A meteorológia előzetes adatai szerint Nagy-Britanniában legutóbb több mint száz éve volt a mostanihoz hasonlóan zimankós a december.
Vastag hótakaró fedte be Párizst is, ahol tegnap már a városi buszok sem közlekedtek. A Charles de Gaulle és az Orly repülőtereken a járatok negyedét törölték – jelentette a Reuters hírügynöksége. A fagyok miatt a gyorsvonatok vasárnap átlagban 20 perces késéssel közlekedtek.
A Petra nevet viselő hideghullám négy nap alatt közlekedési káoszt okozott Németországban. A sűrű hóesés, majd a fagyos talajra lehulló jeges eső megbénította a légi közlekedést éppen úgy, mint az autópályák és országutak forgalmát. A vasút menetrendjét a vonatok késése befolyásolta jelentősen. A repülőtereken, így a legjelentősebb német csomópontnak számító Majna-Frankfurtban, kinyitható tábori ágyakat állítottak fel és bocsátottak azok rendelkezésére, akiknek idegeit megviselte a törölt járatok okozta várakozás.
A sztrádákon elsősorban a teherautók okoztak baleseteket, mivel esetükben a téli gumik kötelező használata csak a meghajtott tengelyek abroncsaira érvényes. Politikai körök a hóláncok használatának előírását szorgalmazzák. A vesztegelő autóikban rekedt utasokat különböző segélyszervezetek igyekeztek ellátni forró itallal és étellel. Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban és Dániában a közutakon és a légi közlekedésében szintén káoszt okozott a váratlan, kemény tél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.