Európa nem hisz az afgán sikerben

Az európaiak többé már nem hisznek az afganisztáni beavatkozás sikerében – mondta Herman Van Rompuy, az Európai Unió állandó elnöke az Egyesült Államok belgiumi nagykövetének január elején. A politikus véleményét tartalmazó amerikai diplomáciai táviratot a WikiLeaks hozta nyilvánosságra. A Der Spiegel pedig arról számolt be, hogy Irakban milyen elhibázott lépéseket tettek az amerikai diplomaták.

2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai bonyodalom. Az Obama-kormány arra készül, hogy áthelyezi azokat a külföldön dolgozó diplomatáit, akik név szerint szerepelnek a WikiLeaks által közzétett jelentésekben – tudta meg a The Daily Beast amerikai hírportál. Washington azért vezényli át másik állomáshelyre diplomatáit, katonai attaséit, hírszerzési tisztjeit, mert azokban az országokban, ahonnan jelentéseket küldtek haza, elvesztették a helyi vezetők bizalmát. Az Egyesült Államok úgy ítéli meg, hogy a WikiLeaks általi nyilvánosságra hozatal lehetetlenné, sőt veszélyessé tette munkájukat. John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke az NBC televízió műsorában kifejtette: különböző helyeken az emberek az mondogatják, hogy nem lehet (a hírbe hozott) diplomatákkal együtt dolgozni, félnek nekik elmondani az igazságot. Áthelyezik minden bizonnyal az Egyesült Államok líbiai nagykövetét, Gene Cretzt, aki a kiszivárogtatott dokumentumok szerint azt jelentette tavaly Washingtonnak, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető sehova sem utazik érzéki szőke ukrán ápolónője nélkül. A The Daily Beastnek név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők szerint a diplomáciai átszervezés azért is érinti nagyon rosszul Washingtont, mert néhány országból az Egyesült Államokat a leghatékonyabban képviselő embereit kell visszahívnia. (K. Z.)


Herman Van Rompuy január 4-én beszélt Howard Gutman amerikai nagykövettel, nem sokkal azután, hogy leköszönt a belgiumi kormányfői posztról. „2010-ig még maradunk, az amerikaiak iránti tiszteletből, ez minden” – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok szövetségesei 2010 végére eredményeket akarnak látni. „De ez az utolsó esély” – figyelmeztetett Van Rompuy a Gutman által készített feljegyzés szerint. Herman Van Rompuy kijelentette, ha csak egy belgát is megölnek Afganisztánban, Belgium afganisztáni szerepvállalásának befellegzett.
A WikiLeaks által közzétett másik érdekes diplomáciai iratról is beszámolt a hét végén a Der Spiegel. A német hírmagazin a bagdadi amerikai nagykövetek utóbbi években keletkezett jelentéseiből szemlézgetve arra a megállapításra jut, hogy az amerikaiak beavatkozása Irakban azért torkollott katasztrófába, mert fogalmuk sem volt, mibe keveredtek. Öt év alatt öt amerikai nagykövet váltotta egymást Bagdadban, ami jól jelzi a washingtoni bizonytalanságot. A jelentésekből kiderül, hogy míg Irán egyes, befolyásos iraki vezetőket a szárnya alá vett, pénzelte őket, örömlányok szolgáltatásait ajánlotta fel nekik, addig az amerikai diplomaták elhanyagolták ezeket a kapcsolatokat.
A svájci posta banki leányvállalata, a Postfinance tegnap befagyasztotta Julian Assange bankszámláját. A pénzintézet azzal indokolta döntését, hogy a titkos amerikai diplomáciai iratokat kiszivárogtató portál alapítója hamis adatokat közölt lakhelyéről számlája megnyitásakor. Assange azt jelezte, hogy lakhelye Genfben van. Az adatok ellenőrzésekor azonban kiderült, hogy ez nem igaz – közölte a Postfinance.
A Jobbik szerint Martonyi János külügyminiszter méltatlanul és felháborító módon reagált a Wiki-Leaks által közzétett információkra, amelyek szerint az amerikai külügyminisztérium adatokat gyűjtött a magyar közélet szereplőiről – mondta tegnap Volner János képviselő. A Külügyminisztérium korábbi közleménye szerint mivel a dokumentumok állítólag az amerikai diplomáciai szolgálat belső levelezéséből származnak, a tárca nem kommentálja azok tartalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.