Év végi felkiáltójel

Munkatársunktól
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán eredményes év végére tehetnek pontot – vagy inkább felkiáltójelet – a magyar úszók a ma kezdődő rövid pályás úszó-világbajnokságon, Dubajban. Az idei kontinensviadalokon ugyanis csodálatosan szerepeltek, augusztusban hazai pályán, a budapesti nagymedencés Eb-n hat aranyat, négy ezüstöt és három bronzot szerezve az éremtábla negyedik helyén végeztek; pár hete az eindhoveni rövid pályás seregszemle 6-1-2-es mérlege már a dobogó alját érte.
Ám a medencében manapság közismerten nem az öreg földrész, hanem Amerika és Ausztrália szülöttei repesztenek a leggyorsabban, így a hasonló eredményesség bravúrszámba menne. Honfitársaink az előző kilenc rövid pályás vb-n ritkábban álltak rajthoz, ezért csak Szabados Béla aranyára (2000, Athén, 200 m gyors) és Deutsch Tamás bronzára (1995, Rio de Janeiro, 200 m hát) lehetünk büszkék. Érdekesség, hogy nagymedencés világ- és Európa-bajnokunk, olimpiai ezüstérmesünk, Cseh László számára ez lesz pályafutása első vb-je 25 méteren, noha a rövidebb műfajban tízszeres Eb-győztes. Ezúttal négy egyéni számban áll rajthoz, csakúgy, mint Verrasztó Dávid.
Csehen kívül Hosszú Katinka és Gyurta Dániel (mindannyian világbajnokok 50-es medencében) nem indultak el három hete az eindhoveni kontinensviadalon, most viszont igen. A Hollandiában duplázó Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsa is tiszteletét teszi a Hamdan bin Mohammed bin Rashid Sports Complexben, előbbi öt számot vállal. Mutina Ágnes viszont – vírusfertőzése miatt – lehet, hogy csak egyet, a 4x200 m-es gyorsváltót. A küzdelmek magyar idő szerint ma reggel 7 órakor a 200 m férfi gyors előfutamaival kezdődnek. A magyarok közül Hosszú Katinka – aki egyetemi vizsgái miatt csak tegnap este érkezett meg Los Angelesből Dubajba – csobban vízbe először a 200 m pillangó selejtezőjében, s reményeink szerint a késő délutáni döntőben is. Hasonlót várunk 400 m gyorson Jakabos Zsuzsannától is, rajtkőre áll a női 4x200-as gyorsváltó, valamint Gyurta 100 m mellen, Cseh és Verrasztó Dávid pedig 100 m pillangón.
Beindul tehát – s vasárnapig forog – a mókuskerék nekik és az egész hatalmas mezőnynek, hiszen a nevezések alapján 148 országból 770 úszó indulása várható. Közöttük nem lesz könnyű az élre törni, de nem is lehetetlen, a 70. születésnapját tegnap ünnepelt szövetségi kapitány, Kiss László mindenesetre ezúttal nem fogalmazott meg számszerű elvárásokat: „Szeretnénk jól szerepelni, tisztes helytállást várok. Érmekről nem beszélnék, viszont arra számítok, hogy mindenki megjavítja eddigi legjobb idejét.” Ha viszont ez megvalósul, akkor többen a dobogóra léphetnek.

A magyar vb-csapat. Nők: Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn. Férfiak: Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Verrasztó Dávid.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.